Covid-19 na pražském magistrátu: Do karantény půjde až 40 lidí, hasiči musí na testy

Do karantény by na pražském magistrátu mělo jít zhruba 30 až 40 koaličních i opozičních politiků a také úředníků, kteří se zúčastnili pondělního jednání městské rady. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Nemoc covid-19 se v úterý prokázala u primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN).

Testům se musí podrobit také pražští hasiči, s nimiž se náměstek minulý týden setkal. Do karantény jde podle serveru Seznam Zprávy také zastupitel Prahy 4 Lukáš Zicha (STAN), jehož partner byl pozitivně testován a oba byli s Hlubučkem o víkendu na Sněžce. Výlet na nejvyšší českou horu s nimi podle serveru absolvoval také senátor Petr Holeček (STAN).

"Jednání rady se zúčastnili všichni radní, část ředitelů a předsedů výborů, někteří úředníci a také předsedové koaličních klubů i zástupci opozice. Celkově se situace týká 30 až 40 lidí," uvedl Hofman. Vedení města má také rozhodnout, zda se bude ve čtvrtek konat jednání pražských zastupitelů.

Hlubuček řekl, že v pondělí se během dne přestal cítit dobře. Večer si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Následně vyhledal lékaře a test potvrdil nákazu.

Testování se měli ještě dnes podrobit všichni, kteří byli s náměstkem na pondělní městské radě. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes ČTK sdělil, že odpoledne se má rozhodnout, zda se bude konat čtvrteční zasedání zastupitelů. V úterý uvedl, že zjišťuje, zda by se jednání mohlo konat on-line. Problém je, že na zastupitelstvu se hlasuje jmenovitě a že město musí veřejnosti zajistit možnost sledovat jednání. Magistrát už zrušil dnešní zasedání kontrolního výboru.

Na testy poslali své zaměstnance pražští hasiči. Týká se to těch, kteří přišli v minulém týdnu do kontaktu s Hlubučkem při jeho cestě po některých stanicích. "Sedm osob bylo posláno na testy okamžitě. Následně bylo provedeno trasování a zjišťujeme další potenciální nakažené. Nyní se záležitost týká celkem do desítky osob," řekla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. Hlubuček se vydal navštívit stanice dobrovolných hasičů.

Hlubučkově návštěvě byli přítomni i zástupci profesionálních hasičů. Jaký poměr dobrovolníků a profesionálů byl poslán na testy, mluvčí neřekla. V případě profesionálů podle mluvčí platí už od začátku pandemie přísná opatření. "To znamená bezkontaktní předávání směn, používání dezinfekčních prostředků a kontrola tělesné teploty. Další opatření budou přijata na základě výsledků testovaných osob," řekla.

Pozitivně testován na covid-19 byl také partner zastupitele z Prahy 4 Zichy. "Je to možné," řekl Zicha serveru Seznam Zprávy na dotaz, zda se náměstek mohl nakazit na jejich společném víkendovém výstupu na Sněžku. Senátor Holeček řekl, že s Hlubučkem jel dvě hodiny domů, ale že se cítí dobře. "Nelenil jsem a nechal jsem se otestovat. Výsledky bych měl mít zítra (ve čtvrtek)," dodal.

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl načas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesát lidí bylo v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

Praha je koronavirem nejvíce zasaženou oblastí v Česku. Laboratoře tu do dnešního večera odhalily 2356 nakažených, z toho se necelých 1500 vyléčilo. V celé zemi bylo od začátku epidemie zaznamenáno 10.154 případů.

Související

Praha, ilustrační foto

Praha chce odkoupit rušené pobočky České pošty. Plánuje je přestavět

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek nájemního bydlení. Výstavby nových bytů ale bohužel brzdí zdlouhavý proces schvalování jednotlivých projektů. Nové vedení města se proto snaží najít alternativy, jak potřebu bydlení pro své obyvatele saturovat, a podniká kroky, které by mohly této situaci alespoň částečně pomoci. Nyní řeší část objektu České pošty v Moravské ulici v Praze 2, kterého se podnik v rámci své restrukturalizace zbavuje. Vyplývá to z tiskévé zprávy magistrátu.

Více souvisejících

magistráty Praha Praha Zdeněk Hřib Hasiči Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy