Covid-19 v Česku: Bezpečnostní rada státu rozhoduje o pozastavení letů z Lombardie

Bezpečnostní rada státu rozhoduje o pozastavení letů z italské Lombardie kvůli šíření koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům při příchodu do Strakovy akademie řekl, že se kloní k přerušení letů z míst, odkud přijeli i první nakažení novým typem koronaviru do Česka. ČTK řekl, že vzhledem k očekávaným počtům diváků připravovaného Světového poháru v biatlonu, který se má odehrát v druhé polovině týdne na Vysočině, by byl i pro určité omezení závodů. Uvažoval by o pořádání poháru bez diváků. Zopakoval, že k plošným karanténám není důvod.

Náměstek ministra Roman Prymula při příchodu na jednání uvedl, že vedle tří v neděli potvrzených případů lékaři nyní čekají na výsledky testů Íránky, která přicestovala a má příznaky nemoci. I Prymula se vyslovil pro pozastavení letů z postižených oblastí. Na jednání bezpečnostní rady byl pozván i zástupce Letiště Praha, se kterým bude vláda o možnosti zastavit lety diskutovat.

Tématem jednání bude i zavedení domácích odběrů vzorků pro testování, jak o tom mluvil v uplynulých dnech premiér Andrej Babiš (ANO). Do Strakovy akademie se podle Prymuly dnes sjedou krajští epidemiologové a záchranáři, aby se na změnu v testování připravili.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu o koronaviru jednalo už minulý týden, občanům doporučilo necestovat do italských regionů postižených nákazou.

Organizátoři závodů v Novém Městě na Moravě minulý týden uvedli, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Doufají v to, že se závody, které jsou v plánu od čtvrtka do neděle a chystají se na ně desetitisíce fanoušků, uskuteční podle plánu. Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) na twitteru apeloval na to, aby bezpečnostní rada rozhodnutí o biatlonu už neodkládala.

Jasně, sranda. Ale někdy je třeba spíš jednat rychle a věcně. BRS pod vedením premiéra Andreje Babiše minulý týden odložila rozhodnutí o pořádání biatlonu v #nmnm. Zitra už prosím rozhodněte. Každý odklad způsobuje… https://t.co/hbta28EOS2

— Michal Smarda (@MichalSmarda) March 1, 2020

"Každý odklad způsobuje jen ztráty a problémy," uvedl. Na dnešní jednání dorazil i hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

Související

Více souvisejících

Bezpečnostní rada státu Adam Vojtěch (ANO) Roman Prymula (epidemiolog) Andrej Babiš Letiště Václava Havla Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 25 minutami

před 35 minutami

před 55 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy