Covid-19 v parlamentních volbách posílí vládní strany. Svět se nezmění, soudí Zeman

Epidemie nového typu koronaviru nebude mít podle prezidenta Miloše Zemana na krajské volby takový dopad jako na volby sněmovní. Zeman dnes v rozhovoru s ČTK řekl, že ve volbách očekává díky zodpovědnému postupu kabinetu posílení vládních stran. Po konci karantény se prezident chystá jmenovat nového předsedu Nejvyššího soudu (NS), jméno nechtěl prozradit.

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek a v sobotu 2. a 3. října. Zeman míní, že na krajské úrovni bude mít dění kolem nemoci covid-19 menší vliv. "Na krajské úrovni se zabýváte spíš regionální než celostátní politikou. Ale předpokládám, že vládním stranám, protože se chovaly dobře a zodpovědně, to prospěje, takže očekávám, že jak hnutí ANO, tak sociální demokracie posílí," uvedl Zeman.

Prezident se chystá na Hradě jmenovat předsedu NS, "jakmile skončí karanténa", uvedl. Odmítl prozradit, pro koho se rozhodl. Funkce předsedy NS je volná od 20. února, kdy byl jeho dosavadní šéf jmenován členem Ústavního soudu. Šámal tehdy novinářům řekl, že podporuje kandidaturu prvního místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra. Zeman se podle Šámala plánoval sejít s více uchazeči.

Epidemie koronaviru podle Zemana nezmění to, jak svět funguje

"Svět se po této epidemii vrátí do stejných kolejí jako se vrátil po epidemii moru, planých neštovic, nemoci šílených krav, eboly, SARS," řekl Zeman. Jediná skutečná změna by podle něj spočívala v tom, kdyby se podařilo najít vakcínu na covid-19.

Podle něj lidé patrně budou žít v očekávání případné druhé vlny pandemie. Upozornil ale, že odborníci se neshodnou v názoru na to, zda tato druhá vlna skutečně přijde, případně kdy to bude. "Takže jako optimista, protože když se dva experti hádají, tak laik má právo přiklonit se k jednomu z nich, se přikláním k těm, (kteří říkají) že druhá vlna možná nebude," řekl prezident.

Znovu vyjádřil podporu krokům, které česká vláda v boji s pandemií přijala. "Já jsem hrdý na to, že Česká republika je na špičce úspěšných zemí, pokud jde o překonání této epidemie. Myslím si, že jsme udělali velice dobře, že už na začátku byla přijata velmi drastická opatření, zatímco některé západoevropské země nebo například Spojené státy s těmito opatřeními váhaly a zaváděly je pomalu," řekl. Podle něj to může znamenat, že ekonomické škody v Česku budou menší než v jiných státech.

Podporuje i vládní postup při uvolňování restriktivních opatření, přestože by byl opatrnější při uvolňování cest do zahraničí kvůli obavě z opětovného zavlečení nemoci do Česka a kvůli podpoře domácího cestovního ruchu. "Ale to je snad jediná věc, kde jsem byl trochu opatrnější. Jinak si vážím opatření, která vláda udělala, a myslím si, že jí máme poděkovat. A stejně tak poděkovat i těm občanům, kteří ta opatření respektovali," řekl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Volby Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy