Covid pasy ve Sněmovně narazily. Poslanci odmítli potvrdit legislativní nouzi

Sněmovna dnes odmítla potvrdit trvání stavu legislativní nouze, v němž měla zrychleně projednat vládní novelu o vydávání certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo o prodělané nákaze.

Předloha se stala terčem opoziční kritiky i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo jejich vstup do různých provozoven. Prokazovali by se organizátorům, provozovatelům či pověřeným osobám.

Předlohu v podobě, jak ji předložilo ministerstvo zdravotnictví, není možné schválit, uvedl předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). Podle něho je třeba najít minimalistickou verzi, která usnadní cestování do zahraničí. Předseda pirátského klubu Jakub Michálek upozornil na to, že omezení by mohlo zahrnout jakékoli infekční onemocnění. Vláda by měla předložit nový návrh ve stavu legislativní nouze, míní. Podle poslance KSČM Stanislava Grospiče by bylo nejlepší, pokud by vláda novelu stáhla a předložila jinou. "Vytváříme občany druhé kategorie," uvedl.

"Nemyslíme si, že by se covid pas měl vůbec projednávat," podotkl předseda klubu SPD Radim Fiala. Podle poslance STAN Petra Pávka si předloha zaslouží širší debatu. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka si postěžoval na to, že kabinet o ní s poslanci předem nejednal, její nynější podoba je podle Jurečky na hraně ústavnosti a možná i za ní.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) připomněl, že zdravotnický výbor dnes plénu navrhl, aby o předloze hlasovalo nejpozději v polovině června. Byl by tedy podle něho čas na zásadní úpravy návrhu. Vondráček varoval, že zamítnutí stavu legislativní nouze bude znamenat, že Sněmovna bude moci zahájit projednávání novely až po uplynutí zákonné desetidenní lhůty. Vyslovil obavu, že standardním procesem zákonodárci nebudou schopni předlohu přijmout.

Dolní komora nakonec trvání stavu legislativní nouze nepotvrdila. Pro návrh hlasovalo 82 ze 174 přítomných poslanců, proti jich bylo 86.

Společný evropský rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný Digitální zelený certifikát má EU vydat přímo účinným nařízením. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od července.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy