ČSSD a Zelení by mohli k dohodě o spolupráci dospět koncem března

K návrhu dohody o spolupráci v letošních volbách by mohli sociální demokraté a Zelení dospět na přelomu března a dubna. ČTK to řekl člen předsednictva Strany zelených Petr Kučera. Pokud by se strany dohodly, Zelení by o spolupráci definitivně rozhodovali v týdnu po sjezdu ČSSD, který je naplánován na 9. a 10. dubna.

Sjezd Strany zelených pověřil vedení strany k jednání s možnými partnery o spolupráci v podzimních sněmovních volbách koncem ledna. V úvahu tehdy přicházela zejména ČSSD či hnutí Lidé PRO bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Do společného projektu chtějí Zelení vstoupit jen tehdy, pokud bude jasně vyloučena jakákoli spolupráce s hnutím ANO.

Kučera ČTK sdělil, že Zelení a ČSSD stále jednají. "Aktuálně se kromě obecných parametrů spolupráce zaměřujeme na nalezení shody na programových tématech a personálním obsazení, čemuž se věnují pracovní skupiny složené ze zástupců obou stran," uvedl.

Návrh dohody o spolupráci by mohl být hotov na přelomu března a dubna. "Finální schválení případné dohody republikovou radou Strany zelených je naplánováno na týden po dubnovém sjezdu ČSSD," doplnil Kučera.

ČSSD plánovala sjezd původně na leden, kvůli pandemii ho ale odsunula na první polovinu dubna. Mluvčí ČSSD Eva Gregorová ČTK řekla, že vládní strana stále preferuje prezenční formu sjezdu, ale je schopná jej zajistit i on-line.

Sjezd Zelených se koncem ledna konal přes internet. Předseda ČSSD Jan Hamáček na něm uvedl, že pro sociální demokracii jsou Zelení nejbližším politickým partnerem. Apeloval, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci.

Do podoby spolupráce ČSSD a Zelených by mohlo promluvit to, jakou hranici pro vstup koalic stran do Sněmovny zakotví do volebního zákona Parlament. Strany o tom jednají poté, co příslušnou pasáž kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů zrušil Ústavní soud.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Strana zelených

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy