ČSSD chce do voleb prosazovat návrh o dostupném bydlení či jesle

Sociální demokraté chtějí do voleb prosazovat svůj poslanecký návrh zákona o dostupném bydlení. Dál chtějí debatovat o zkrácení osmihodinové pracovní doby a prodloužení dovolené. Ve Sněmovně se chtějí soustředit na uzákonění kurzarbeitu, vyšších přídavků na děti pro víc rodin a jeslí. Na tiskové konferenci ČSSD o jejích prioritách pro letošek to řekli předseda strany Jan Hamáček a jednotliví ministři. Sněmovní volby budou začátkem října.

Novely s úpravou kurzarbeitu, vyšších přídavků na děti pro víc rodin a jeslí jsou už ve Sněmovně. Ministryně práce Jana Maláčová žádné nové návrhy, které by její úřad letos ještě připravil a prosazoval, nezmínila.

Podle Maláčové by Sněmovna mohla v projednávání kurzarbeitu pokračovat příští týden ve středu. Do novely, která pravidla zkrácené práce s proplácením části výdělku státem upravuje, navrhli zákonodárci desítky změn. Komplexní pozměňovací návrh z dílny ministerstva práce podal poslanec ČSSD Roman Sklenák. Maláčová uvedla, že tento návrh má podporu zaměstnavatelů i odborů.

Pro novely o přídavcích a jeslích ministryně podporu v dolní komoře zatím nemá. Někteří opoziční poslanci nesouhlasí s tím, aby se výrazně rozšiřoval okruh příjemců dávek a výdaje státu v krizové době rostly. Podle návrhu by mělo od dubna přídavky pobírat o 250.000 dětí víc, nyní je jich kolem 240.000. Maláčová podotkla, že navýšení podpory a rozšíření okruhu dětí představuje v krizi pomoc rodinám.

Někteří zákonodárci jsou také proti tomu, aby se dětské skupiny zrušily a nahradily je jesle. Podle ministryně dětské skupiny fungují dobře, ale jsou "velmi drahé a pro většinu nedostupné". Vznik skupin je podle nynějších pravidel jednodušší než založení školek. Šéfka resortu práce uvedla, že jesle by vznikaly při každé mateřské škole, rodiče by za ně neplatili "horentní sumy" a novela by zaručila kvalifikovaný personál.

Podle Hamáčka chce ČSSD prosazovat svůj poslanecký návrh o dostupném bydlení. Zákon představila loni. Měl usnadnit obcím výstavbu bytů. Počítal s veřejně prospěšnými bytovými společnostmi. Zájemci o bydlení by si úvěr sami nebrali, spláceli by částku v nájemném. Obce by mohly od developera žádat čtvrtinu budovaných bytů.

Hamáček zmínil i debatu o zkrácení pracovní doby a prodloužení dovolené. S požadavkem přišly už dřív odbory. Podle nich by se měla pracovní doba zkrátit o půlhodinu denně bez snížení výdělku. Novelu s uzákoněním pěti týdnů dovolené předložili už dřív komunisti. Šéf ČSSD také uvedl, že strana je proti oslabení role státu a krajů ve zdravotnictví a bude bránit případné privatizaci.

Ministerstvo zahraničí pod vedením Tomáše Petříčka (ČSSD) chce prosazovat uznávání antigenních testů v celé EU. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se chce soustředit na podporu lidí, kteří pracují v kultuře a kvůli covidu-19 jsou bez příjmů. Zaměřit se chce také na oživení a obnovu kultury. Ministerstvo zemědělství se bude věnovat hospodaření s vodou, obnově lesů a kvalitě potravin.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD volby 2021 Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 36 minutami

před 56 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy