ČSSD chce zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech, ANO je proti

Ministerstva vedená zástupci ANO odmítají uzákonění veřejně prospěšných bytových společností, které by mělo podle autorů návrhu z řad poslanců koaliční ČSSD mimo jiné zlevnit byty. Předloha je podle jejich připomínek pro vládu nejasná až zmatečná a prakticky nic by nepřinesla.

Návrh zákona podpořilo jen ministerstvo práce a sociálních věcí řízené sociální demokracií, i podle něj si ale žádá úpravy.

Firmy i jednotlivci by mohli podle předlohy založit veřejně prospěšnou společnost, která by si vzala úvěr na výstavbu. Zájemci o bydlení by si naopak hypotéku nebrali, splátky by se rozpočítávaly mezi nájemníky. Obce by dostaly při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro své účely. Za byty by platily pouze nákladovou cenu. Zákon by mohl podle poslanců ČSSD snížit ceny bytů až o třetinu. Analytici naopak soudí, že by byty podražily.

"Návrh je celkově vnitřně neprovázaný, nesystematický a velmi nedůsledný, z čehož plynou poměrně zásadní výkladové nejasnosti," uvedlo v připomínce ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Klárou Dostálovou (ANO), které se bydlením zabývá. Obdobně se vyjádřilo také ministerstvo financí Aleny Schillerové (za ANO). "Text zákona je nekoncepční, nekonzistentní, nesrozumitelný a v praxi obtížně aplikovatelný," stojí v dokumentu.

Ministerstvo pro místní rozvoj navíc tvrdí, že zákon by nepřinesl obecně prospěšným bytovým společnostem v porovnání se současným stavem skoro žádné nové výhody. "Lze předpokládat, že by režim veřejně prospěšné společnosti bytové nebyl právnickými osobami v praxi využíván," míní. Podle ministerstva financí by stěžejní zákony měla připravovat vláda, nikoli poslanci. Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Marie Benešové (za ANO) uvedlo, že k podpoře nekomerční bytové výstavby není nová právní úprava zapotřebí, například bytová družstva tak mohou postupovat již nyní.

Naopak ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) "vítá rozšíření dosavadních možností řešení bytové problematiky, zejména pro zranitelné skupiny osob, které nejsou samy schopny ze svých prostředků řešit vlastní bytovou situaci". Rovněž ono však zdůraznilo, že zákon musí být jasný, určitý a srozumitelný, a měl by být v legislativním procesu dopracován.

K předloze sociálnědemokratických poslanců se vyjádří po vládních prázdninách kabinet ANO a ČSSD jako celek. O návrhu rozhodne Parlament. Není ale jisté, zda jej Sněmovna vůbec stihne projednat do konce volebního období.

Související

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023) Komentář

Nejhorší masová vražda v dějinách ČR bude mít dohru. Přístup k dezinformacím se úplně změní

Čtvrteční tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze může v české společnosti řadu věcí změnit, nemusí ale změnit vůbec nic. Masový vrah, chcete-li terorista, sebral život čtrnácti nevinným lidem, většinou vysokoškolským studentům či pedagogům. Prakticky okamžitě se vyrojily „zaručené zprávy“ o tom, že šlo o ukrajinského studenta, nebo že vláda maskuje své vlastní nekalé jednání. 
Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

zákony Alena Schillerová Jana Maláčová (ČSSD) Klára Dostálová ČSSD Hnutí ANO Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy