ČSSD podpoří zprávy o České televizi, debatu o přísnější kontrole nevylučuje

Klub ČSSD ve čtvrtek ve Sněmovně většinově podpoří výroční zprávy České televize (ČT). Novinářům to dnes před zahájením schůze řekl poslanec Petr Dolínek. Dodal, že pokud má hospodaření tohoto veřejnoprávního média někdo kontrolovat, měl by to být nezávislý Nejvyšší kontrolní úřad, nikoli dolní komora.

Sociální demokraté si v pondělí vyžádali od svého koaličního partnera ujištění, že hnutí ANO bude pro projednání zpráv. O vyjádření požádali vzhledem ke spekulacím médií o zákulisních dohodách mezi hnutím ANO a KSČM, která umožnila vznik menšinové vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ujistil, že programové prohlášení zahrnující formulaci o nezávislosti veřejnoprávních médií platí a žádný obchod neexistuje.

Dnešním jednáním ČSSD se klub vládní strany vyhranil vůči svým členům, kteří kritizují hospodaření České televize - Jaroslavu Foldynovi a bývalému ministrovi kultury Antonínu Staňkovi. "Kritika má probíhat veřejně, nemá se stávat, že Česká televize je pokoutně řešena přes tyto zprávy," uvedl Dolínek.

Systém kontroly hospodaření ČT podle něj nicméně může být tvrdší a širší než dosud. "To budeme řešit jindy, například prostřednictvím novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu," uvedl. Výroční zprávy je podle Dolínka třeba schválit, protože sociální demokracie cítí, že ve Sněmovně se některé síly snaží držet ČT v šachu, aby byla pod vlivem politiky a nemohla se věnovat své roli.

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že apeloval na poslance hnutí, aby zprávy také podpořili. "Já jsem apeloval na všechny naše poslance a poslankyně, abychom schválili zprávy o činnosti a hospodaření České televize, které jsou dnes ve Sněmovně. Jsme připraveni tomu věnovat celý čtvrtek s výjimkou interpelací," uvedl.

Sociální demokraté budou podle Dolínka usilovat o projednání zpráv i v případě, že by se schůze protáhla do noci. Pokud se tak nestane, je připraveno vyvolat mimořádnou schůzi se stejným bodem hnutí Starostové. "Doufáme, že hnutí ANO tentokrát nebude hrát tu hru, že tu a tam potřebuje třeba poslance SPD pro své hlasování a jednoznačně prokáže, že mu záleží na fungování ČT," uvedl předseda hnutí Vít Rakušan. Veřejnoprávní média jsou podle něj v ČR v reálném ohrožení a pod nemístným tlakem.

Debatu o výročních zprávách České televize dolní komora už několikrát přerušila. V minulosti zaznívala kritika na adresu veřejnoprávní televize zejména z řad představitelů hnutí SPD a také KSČM. 

Podle SPD by měla být ČT státní příspěvkovou organizací pod kontrolou NKÚ a peníze dostávat z rozpočtu. Předseda klubu SPD Radim Fiala dnes uvedl, že zprávu proto jeho hnutí nepodpoří.

Současně kritizovali zpravodajství ČT, které se podle Radima Fialy stalo "v podstatě politickým názorem". Zrušení koncesionářských poplatků pro sociálně slabší, jak je SPD navrhuje, je podle předsedy hnutí Tomia Okamury pouze začátkem. SPD usiluje o jejich úplné zrušení a o financování média ze státního rozpočtu.

Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Odkládané projednávání zpráv ČT se sleduje zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize ČSSD Petr Dolínek Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radim Fiala /SPD/ Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Vít Rakušan (STAN) poplatky Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Týdenní výhled filmů: Tělesností pulzující Rivalové, aktivistický šaman i vrah z televizní soutěže

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí deset premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina rozezvučí skuteční i fiktivní vrazi, intimní i bouřlivá romance či portrét šamana i revoluční učitelky.  

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy