Jaká je budoucnost ČSSD? Ministryně Maláčová promluvila

ČSSD si podobně jako další tradiční levicové politické subjekty v poslední době prošla krizí. Zatímco v roce 2013 dokázala oslovit 20,45 % voličů, za čtyři roky spadla její podpora na 7,27 %. Dostala dokonce méně hlasů než KSČM. Někteří členové jsou přesvědčeni, že by se mohla postupně začít uzdravovat, jelikož se zbavila kontroverzních členů.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v rozhovoru pro Interview ČT24 uvedla, že za výrazným poklesem podpory sociálních demokratů stojí právě její dřívější problémy, s nimiž si ale dokázala poradit. Navíc má jedno eso v rukávu, a to skutečnost, že se zbavila svých problematických členů neboli troublemakerů, jak je nazvala.

ČSSD opustil například poslanec Jaroslav Foldyna, který se nechvalně proslavil například sympatiemi ke kontroverznímu ruskému motorkářskému klubu Noční vlci, a který přesídlil do SPD. Maláčová, která patří mezi výrazné osobnosti v řadách sociální demokracie a která se bije za silný sociální stát, navíc potvrdila svojí kandidaturu v podzimních volbách do krajských zastupitelstev. 

Bude se nicméně jednat pouze o symbolickou kandidaturu a Maláčová zřejmě ani nepočítá se svým zvolením, proto se rozhodla být až na posledním místě ve Zlínském kraji. Jde jí hlavně o podporu svých kolegů a přátel ze sociální demokracie. Dalo by se tedy říci, že jejím cílem není politická kariéra, nýbrž pouhý marketing, který by ale ČSSD mohl pomoci.

Ačkoliv aktuální předvolební průzkumy připisují ČSSD pouhých 5,5 % preferencí, což jí zařazuje mezi strany pohybující se na hraně vstupu do Poslanecké sněmovny (uzavírací klauzule činí 5 %), Maláčová neztrácí smysl pro optimismus. Podle jejího názoru dokázali sociální demokraté během koronavirové krize prokázat zkušenosti a kompetence. Narážela zřejmě na roli, kterou sehrál předseda a ministr vnitra Jan Hamáček ve svém červeném svetru.

Maláčová zároveň také přiznala, že politikům jejich práci značným způsobem komplikuje současné nastavení, kdy se nehodnotí ani tak skutečná odvedená práce a výsledky, nýbrž pouhá schopnost se prosadit na politickém trhu. I tak ale neztrácí naději ve světlé zítřky a věří, že Hamáček je právě tou osobností, která dokáže stranu zatíženou stínem minulosti sjednotit, a posunout zpět do popředí. 

Ke zmiňovanému odchodu některých problematických členů, jako je například Foldyna nebo plzeňský hejtman Josef Bernard, uvedla Maláčová, že právě i ten může ČSSD výrazným způsobem posílit, jelikož se jednalo o osobnosti pochybující o idejích sociální demokracie. "Myslím, že několik posledních měsíců ukázalo, že troublemakeři sociální demokracii už opustili, pravděpodobně vidí svou budoucnost jinde," řekla Maláčová.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) ČSSD

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy