Čtyři kraje ČR chtějí dřívější otevření hranic s Polskem. Hejtman Štěpán apeluje na vládu

Čtyři české kraje a polské Dolnoslezské vojvodství vyzvaly k dřívějšímu znovuotevření česko-polských hranic. Žádají zrušení dopravních omezení ve stejný termín jako v případě ostatních zemí V4, Rakouska a Německa, tedy 26. května, kdy budou už jen namátkové kontroly. ČTK to dnes sdělili zástupci Královéhradeckého kraje.

Hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) je předsedou Komise Rady Asociace krajů ČR pro cestovní ruch, která dnes požadavek směřovaný vládě podpořila. "Žádáme vládu ČR, aby urychleně dokončila jednání s polskou stranou o znovuotevření hranic," uvedl Štěpán.

Podle něj firmy postrádají přeshraniční pracovníky, kteří často nenastoupili do práce z důvodu povinného testování. "Chceme znovuotevřením hranic pomoci udržet česko-polské obchodní vztahy a nastartovat zdejší cestovních ruch, který je na polských turistech závislý," uvedl Štěpán.

Výzvu podepsal hejtmani Královéhradeckého, Libereckého, Olomouckého, Pardubického kraje a maršálek polského Dolnoslezského vojvodství. Podle nich není důvod pro odlišný režim pro česko-polské hranice.

"Epidemiologická situace v příhraničních regionech se dostatečně sblížila a jsou odpovědně uplatňována pravidla omezení fyzického kontaktu. Neexistuje relevantní důvod pro další existenci uplatňovaných omezení," uvedli ve výzvě.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) od úterý 26. května plánuje Česko otevřít drtivou většinu hraničních přechodů, ze stálých kontrol by se přešlo na namátkové.

Související

Více souvisejících

hranice Jiří Štěpán (hejtman) Královéhradecký kraj Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy