Opozice neuspěla. Vládní většina jí neschválila žádné usnesení ke koronaviru

Opozice ve Sněmovně neprosadila výzvu vládě, aby zajistila podmínky pro možné provádění až 30.000 testů denně na nový typ koronaviru. Dolní komora nepřijala po dnešní více než šestihodinové debatě zejména o situaci ohledně nákazy na Karvinsku ani žádný z dalších opozičních návrhů. Nepodpořili je zejména poslanci koaličních ANO a ČSSD a komunisté, kteří vládu ve Sněmovně tolerují.

Návrhy ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se týkaly také třeba náhrad za škody, pokud byli lidé přímo poškozeni opatřeními vlády v době koronavirové krize. Kabinet měl podle opozice určit úřad, na který by se obyvatelé mohli obracet, připravit on-line formulář a připravit metodiku k uplatnění nároku na náhradu. Opozice chtěla po vládě také legislativní úpravy, které by Správě státních hmotných rezerv zjednodušily nákup ochranných pomůcek mimo nouzový stav.

Sněmovna měla podle představ opozičních stran vyzvat vládu k neprodlenému představení změn ústavního zákona o bezpečnosti reagující na zkušenosti s epidemií. Předsedkyně sněmovní ústavní komise Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že předloha je téměř hotová a konzultace se zástupci dalších stran by se měly uskutečnit do konce července. "Ministerstvo vnitra pracuje, jak má," řekla.

Občanští demokraté prostřednictvím svého poslance Martina Kupky neúspěšně navrhovali provedení zátěžových testů systému zdravotní péče, aby se zjistilo, zda je připraven na případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Sněmovna zamítla i požadavek Vlastimil Válka (TOP 09), aby vláda představila plán očkování vakcínou na onemocnění covid-19, až bude k dispozici.

Karvinska, kde onemocněli hlavně pracovníci dolů OKD a členové jejich rodin, se týkal návrh lidovecké poslankyně Pavly Golasowské. Chtěla, aby dolní komora vyzvala kabinet k opatřením, aby se zamezilo šíření nemoci. Měla se týkat chytré karantény a zajištění dostatečných kapacit hygieny i míst pro testování obyvatel.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna KDU - ČSL top 09 ODS Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Scholzovi dochází trpělivost. Netanjahua varoval před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy