Další nezdar Babišovy vlády. Důchodová reforma se do voleb nestihne, přiznala Schillerová

Současná vláda do voleb na podzim příštího roku žádnou penzijní reformu nepředstaví. Řekla to dnes v Senátu při projednávání daňového balíčku ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že návrhy nejsou probrány na úrovni vlády a legislativní lhůty už vládě nedovolí prosadit zásadní změny, ke kterým je třeba širší shoda. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jde návrh reformy penzí správným směrem, v pátek ho představí. Je důležité dodržet programové prohlášení, reagovala na Schillerovou.

"Já jsem zaznamenala, že snad paní ministryně (Maláčová) představí nějaké návrhy, které nejsou probrány na úrovni vlády. Řeknu otevřeně a řekla jsem to mockrát: Tato vláda prostě už nepřipraví komplexní důchodovou reformu," řekla Schillerová. Dodala, že legislativní proces trvá v průměru rok a do voleb zbývá zhruba 11 měsíců.

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů si důchodovou reformu v programovém prohlášení zvolila jako první ze svých šesti hlavních strategických směrů. Uvedla, že chce v reformě "konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí". Podle Schillerové reforma vyžaduje debatu napříč politickým spektrem. "Bude to úkol pro příští vládu. Na druhé straně se to 30 let nepovedlo, nepovede se to ani teď," řekla ministryně financí.

Podle Maláčové je důležité programové prohlášení vlády dodržet. "Návrh není koaličně projednaný, protože o to 2,5 roku ani premiér (Andrej Babiš) ani ministryně financí neprojevili zájem. Dodnes netuším, co hnutí ANO chce, nebo nechce," sdělila dnes Maláčová ČTK.

Návrh měla připravit důchodová komise. Vlastní komisi si pak zřídil i premiér Babiš, o její činnosti neinformoval. Maláčová doplnila, že se zástupci hnutí ANO k návrhu v oficiální důchodové komisi nevyjádřili. Už dřív řekla, že debatu očekává po zveřejnění zákona. Je přesvědčena o tom, že návrh jde správným směrem. "V důchodové reformě se potřebujeme posunout z obecných frází do seriózní diskuse, proto návrh předkládáme. Uvidíme, kdo to myslí vážně a má seriózní plán," dodala.

Šéfka komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová v úterý uvedla, že návrh zákona s reformou důchodů bude představen tento pátek. Návrh podle ní počítá s rozdělením nynějšího veřejného systému penzí na dva pilíře a se zavedením zaručeného minimálního důchodu. Podle ní navržené paragrafy vycházejí ze zásad, které projednávala komise.

Nerudová po posledním zasedání komise na konci listopadu řekla, že návrh chystaného zákona vychází z jedné ze tří dříve projednávaných variant reformy, a to z varianty technické. Po rozdělení veřejného systému na dva pilíře by se z nultého vyplácel základní solidární důchod, z prvního pak zásluhová část. Podle zveřejněných podkladů k jednání komise by minimální důchod v technické variantě odpovídal 30 procentům průměrné mzdy. Počítalo se s částkou 10.500 korun.

A ještě doplním. @alenaschillerov jsem na Komisi zvala několikrát. Nepřišla nikdy. Tak nevím, zda ví, že když vláda neudělá nic, tak kolem 2030 budou muset plošně klesnout důchody min o 11 %. @BlanikZ @kalousekm https://t.co/tpzrS58dVL

— Danuse Nerudova (@nerudovad) December 10, 2020

Zásluhová část důchodu by se platila z odvodů, garantovaný minimální důchod pak podle plánu z daní. Potřeba by tak bylo do pěti let provést i daňovou reformu, řekla už dřív Nerudová. Nyní tvoří zásluhová část asi čtvrtinu průměrného důchodu a základní výměra, která je stejná pro všechny, asi čtvrtinu. Nové nastavení po reformě by poměr zhruba obrátilo. Pokud by se daňový systém nezměnil, výrazně by vzrostla solidarita a lidé s vyšším výdělkem by dostávali mnohem menší penze než dosud.

Nerudová řekla, že není politička a nedokáže předjímat, zda se dá stihnout přijmout zákon do voleb. Dodala, že jejím úkolem jako šéfky komise bylo najít shodu ve skupině expertů a zástupců politických stran na možném řešení. "Máme křehký návrh, kde byla křehká shoda napříč spektrem," uvedla.

Změny v penzích doporučuje Česku i OECD. Radí mimo jiné systém zjednodušit a část penze hradit z daní, ale také pokračovat ve zvyšování důchodového věku podle prodlužování života. Odsouvání věkové hranice ale Maláčová odmítá.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

důchodová reforma Alena Schillerová Jana Maláčová (ČSSD) důchody Vláda ČR Danuše Nerudová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy