Další rozvolnění. Školy smí učit bez roušek, na kulturu může až 2000 lidí

Ve většině českých škol se ode dneška smí učit bez roušek. Ochrana dýchacích cest není nutná ani v zaměstnání, pokud lidé mají své místo v kanceláři. V obou případech to ale neplatí pro kraje Zlínský, Jihočeský a Liberecký, kde je stále horší epidemická situace. Na kulturních akcích v Česku smí být nově 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi. Rozhodla o tom v pondělí vláda.

Povinnost nosit roušku se už nevztahuje ani na všechny předškoláky místo dosavadní výjimky pro děti do dvou let. Roušky rovněž není nutné mít u zkoušky na vysokých školách či maturity, pokud se dodrží požadovaný dvoumetrový rozestup mezi účastníky. Ve školách je ale třeba mít stále roušky nasazené při přestávkách a ve společných prostorách.

K prokázání bezinfekčnosti ode dneška všude platí všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestného prohlášení. Na kulturních akcích je pak možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou, nesmí se ale jíst a pít v hledišti.

Ačkoliv se pro kulturu zvyšuje povolený počet diváků, stále platí, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Také bazény, wellness centra či sauny mohou ode dneška naplnit kapacitu na 50 procent. V těchto provozech nemusí návštěvníci nosit roušky.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy