Daně z koupi bytu by se měly snížit, navrhují primátoři

Tři největší města by ocenila, aby stát snížil daně, které se týkají pořízení bydlení. Mělo by jít o snížení DPH na koupi nového bytu z 15 na deset procent a zrušení daně z nabytí nemovitosti. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Ocenili by také, aby stát dotoval samosprávám rekonstrukce prázdných bytů.

Návrh daňových úprav připravuje vedení Prahy, která má zákonodárnou iniciativu a může předkládat Sněmovně návrhy úprav legislativy. S návrhem přišel klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), podle Hřiba by jej město mohlo předložit do konce roku. Pražský primátor ale vidí šanci na schválení skepticky. "Pokud se nezmění přístup na úrovni vlády, tak je velice těžké zasáhnout do té daňové soustavy," řekl.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti před časem navrhl Senát v rámci projednávání poslanecké novely, která osvobozuje od daně první prodej bytů v rodinných domech. Sněmovna ji schválila, ovšem návrh Senátu odmítla. Sazba daně z nabytí nemovitosti je nyní čtyři procenta.

Návrh připravovaný vedením metropole podpořila brněnská primátorka a v principu souhlasil také Macura, i když je podle něj nutné se na úpravy daňového systému dívat komplexně. "Úspora na jedné dani zpravidla vyžaduje úpravy na daních jiných, pokud se nesmířím se snížením celkových výnosů," řekl Macura. Politici se naopak vyjádřili zamítavě k možnosti apelovat na vládu, aby znovu zavedla regulaci nájemného.

Všichni tři politici se shodli na tom, že by stát měl kromě výstavby nového bydlení v rámci dotačního programu Výstavba podporovat také rekonstrukce prázdných bytů, kterých mají města stovky až tisíce. V případě Prahy je to podle Hřiba asi 2000 bytů, Ostrava jich podle Macury má asi 850, z nichž 400 až 500 potřebuje rekonstrukci. Prázdné byty bude podle politiků možné po opravě použít pro účely dostupného bydlení, ať už pro lidi v sociální nouzi nebo pro zástupce potřebných povolání, jako jsou učitelé, policisté nebo zdravotníci.

Zejména Praha a Brno se v posledních letech potýkají s výrazným růstem pořizovacích cen bytů i nájemního bydlení. Nejrychleji rostou ceny v Praze, kde podle údajů společnosti Deloitte dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku průměrná cena bytu částky 82.400 korun za metr čtvereční. V Brně to bylo 60.500 korun, v Ostravě 24.300 korun.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Byty Daně

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy