Zaznívají výzvy k odchodu ČSSD z vlády. Daňový balíček rozvrací veřejné finance, tvrdí Hamáček

Sněmovnou schválená verze daňového balíčku se sazbou 15 procent u daně z příjmu znamená rozvrat veřejných financí v Česku. Republika se enormně zadluží, dlouhodobě budou v ohrožení zdravotní i sociální systém, sdělil dnes ČTK vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Hrozí podle něj privatizace nemocnic a také kolaps důchodového systému.

ČSSD, která neuspěla s alternativním návrhem sazby ve výši 19 a 23 procent, by podle některých straníků měla odejít z vlády s ANO. 

Změny v daňovém systému odsouhlasila Sněmovna v noci na dnešek. Prošlo zejména zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Od příštího roku se má zdaňovat hrubá mzda sazbou 15 procent a u vyšších příjmů 23 procenty. "Schválení daňového balíčku hlasy ANO, ODS i SPD znamená, že Česká republika si bude půjčovat a enormně se zadluží pro to, aby bohatí byli ještě bohatší," uvedl Hamáček.

Pro zrušení superhrubé mzdy podle návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) hlasovali vedle ANO také poslanci ODS, SPD, nezařazení zákonodárci i poslanec TOP 09 František Vácha. "Zrušení superhrubé mzdy v podání ANO a ODS je pokračování pravicového experimentu rovné daně expremiéra Mirka Topolánka. Navíc není časově omezeno, což je v rozporu se slibem, který dal prezidentu republiky Miloši Zemanovi premiér Babiš," uvedl Hamáček. Zeman zrušení superhrubé mzdy dříve podpořil pod podmínkou, že bude trvat pouze dva roky.

Schválená verze předpisu podle Hamáčka ohrozí dlouhodobé fungování zdravotního i sociálního systému. "Hrozí privatizace nemocnic či kolaps důchodů. Méně peněz budou mít i obce a kraje, pocítí to každý. Jediné, co jsme mohli podpořit, a také jsme podpořili, bylo zvýšení slevy na poplatníka ve výši průměrné mzdy. To je jediná reálná pomoc 'dolním deseti milionům občanů'," uvedl Hamáček.

Pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD vyzval stranu k odchodu z vlády, která podle něj přestala fungovat. Reagoval tak na schválení daňových změn. Netolický to dnes uvedl na facebooku. "Je to závěr čtyřletého populistického snažení (Andreje) Babiše, které skončí nejen krizí společenskou, ale také ekonomickou," napsal Netolický.

Podle hejtmana by nedůstojná role ČSSD měla rychle skončit. "Ať si (ANO) dovládne, s kým chce. Nebudu možná populární, ale cítím elementární zodpovědnost vůči nám všem. Nejde ani o to, že obce a kraje mohou rezignovat na jakékoliv investice včetně evropských, ale jde o principy, zásady a zdravý selský rozum," uvedl Netolický, který v čele Pardubického kraje na konci října zahájil třetí funkční období.

"Upřímně se modlím, aby ten marast jednoho soukromého hnutí již skončil. Nedodržení koaliční spolupráce je to minimum ze včerejší hloupé frašky," uvedl dnes Netolický na adresu ANO a k fungování koalice s ČSSD. Ve straně je 20 let a nehodlá ji v nesnadných chvílích opouštět, řekl ČTK.

"Přežili jsme jiné situace, přežijeme i tuto. Nebudu následovat ty, kteří nebyli schopní ustát, že ČSSD nebyla na výsluní," řekl hejtman.

Podle hejtmana hnutí ANO porušilo koaliční smlouvu, v daňových změnách nebyla koaliční shoda. "Podle mě ve čtvrek přestalo vládní hnutí existovat. Hnutí ANO porušilo koaliční dohodu. Hlasovalo pro daňové změny fatálního charakteru," řekl ČTK Netolický.

Kvůli snížení daní podle Netolického nyní bude muset zeštíhlet veřejný sektor. "Asi chce vláda méně krajů, méně obcí, méně veřejných služeb. Dobře. Je ovšem nutné velmi rychle snížení příjmů doprovodit dramatickými úsporami. Pokud k tomu nedojde, skončíme jako jižní státy, kterým jsme se donedávna smáli," uvedl.

Pardubický kraj podle Netolického schválenými daňovými změnami přijde po započítání všech přijatých změn bez kompenzací o 800 milionů korun ročně, tedy o 3,2 miliardy korun za čtyři roky. Netolický navrhne mimořádné jednání zastupitelstva, které sněmovní rozhodnutí nejspíš odmítne. Také věří, že Senát a prezident změny neschválí, dodal.

"Setrvání po přehlasování koaličním partnerem je rezignace na program a ztráta smyslu existence ČSSD," uvedl na twitteru Dienstbier.

ČSSD by měla okamžitě odejít z vlády. Výpadek 135 mld. na daních = chybí peníze na školství, zdravotnictví, sociální služby, policii, hasiče, důchody a další veřejné služby. Setrvání po přehlasování koaličním partnerem je rezignace na program a ztráta smyslu existence ČSSD.

— Jiří Dienstbier (@jiridienstbier) November 20, 2020

Hamáček v posledních dnech mluvil o tom, že chybějící dohoda koalice není nic zásadně problematického a věcí, na které by se měla vláda "rozlomit".

Poslanec ČSSD Václav Votava na twitteru hovoří o zločinu na veřejných financích. "Rozvrat veřejných financí s dalekosáhlými důsledky pro penzijní systém, pro financování veřejných služeb. Bude znamenat citelný výpadek příjmů krajů, měst a obcí," uvedl bývalý šéf rozpočtového výboru Sněmovny.

Kritičtí jsou i další představitelé strany. "Finální podoba balíčku je špatná. Chtěli jsme jinou cestou pomoci těm, co to potřebují, ale i těm, kdo si to zaslouží. A přitom minimálně ohrozit veřejné finance. Jiné subjekty v čele s ODS si to nepřály," napsal ČTK poslanec Petr Dolínek. Nyní je podle něj na hnutí ANO, aby přišlo s návrhy, jak balíček zapracovat do rozpočtů příštích let a neohrozit při tom školství či zdravotnictví.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Daně veřejné finance Jiří Dienstbier ml. Václav Votava (ČSSD) ČSSD Martin Netolický (ČSSD) Vláda ČR Petr Dolínek

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy