David Rath byl propuštěn z vězení

Bývalý středočeský hejtman David Rath dnes opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. O jeho propuštění rozhodl v neveřejném jednání Krajský soud v Brně. Vpodvečer byl Rath již v Hostivici u Prahy, kde žije. Novinářům řekl, že bude do brněnské věznice ještě několik týdnů dojíždět jako lékař na částečný úvazek. Do politiky se vrátit nechce.

O Rathově podmíněném propuštění rozhodl loni v listopadu městský soud. Zohlednil, že Rathovo hodnocení z věznic bylo velmi kladné a pro nápravu udělal maximum. Státní zástupkyně s verdiktem nesouhlasila. Soud ale dnes její stížnost zamítl.

Žalobkyně mimo jiné připomněla, že Rath nezaplatil celý peněžitý trest. Zbývá mu doplatit polovina z deseti milionů korun. Podle jeho advokáta Romana Jelínka se placení nevyhýbá. Z advokátova vyjádření vyplývá, že Rath zřejmě musí ke splacení trestu prodat svůj majetek.

Na improvizovaném briefingu v hostivické restauraci Rath připustil, že udělal řadu chyb. Rozsudek, na jehož základě strávil ve vězení 3,5 roku, respektuje. Zájem médií ho překvapil, a poděkoval Svazu pacientů ČR za záruku a podání návrhu na propuštění. Novináře vyzval, aby se více věnovali situaci v českém vězeňství. Za problém považuje, že tři čtvrtě vězňů jsou narkomani a recidivisté. Podle něj s takovými lidmi český systém neumí pracovat.

Svou práci chce dělit mezi ordinaci v Hostivici a zdravotní středisko a internu v brněnské vazební věznici, kde by měl pracovat dva dny v týdnu. Plánují tam pro něj i noční služby. V budoucnu by měl podle prezidenta Svazu pacientů ČR Luboše Olejára působit ve funkci pacientského ombudsmana pro střední Čechy a Prahu.

Ratha policie zadržela v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případu ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha loni potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, a to v dubnu.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

Izrael se plánu na invazi do Rafahu nevzdává. Navzdory mezinárodnímu apelu přitlačí Hamás ke zdi

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho země zvýší v následujících dnech vojenský tlak na palestinské hnutí Hamás. Chce tím podle svých slov dosáhnout propuštění rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy