Moderátor demonstrací 1989 v Plzni: KSČ se měla hned zakázat

Publicista a scénárista Miroslav Anton z Plzně, který spolumoderoval demonstrace na náměstí v listopadu 1989 a byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra v Plzni, považuje za jednu z největších chyb po listopadu to, že hned v začátcích nebyla zakázaná komunistická strana.

Za největší zradu na občanech-voličích považuje opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD z roku 1998, díky níž jsou dnes na scéně někteří vrcholní politici, kteří tam být nemají. Je naopak rád, že je Česko v EU a NATO. Šedesátiletý Miroslav Anton to řekl ČTK. Už před 30 lety tvrdil, že bude trvat hodně dlouho, než se Češi ze 40letého marasmu dostanou.

"Do generální stávky 27. listopadu byly demonstrace každý den, pak se až do zvolení Václava Havla prezidentem svolávaly operativně minimálně jednou týdně," řekl Anton, který je moderoval s herci Martinou Samkovou a Přemkem Kubištou od 21. listopadu. Byl jedním z 15 zakladatelů Občanského fóra v Plzni, které vzniklo 22. listopadu 1989 v Pivovarském muzeu.

Anton podporuje spolek Milion chvilek pro demokracii a zúčastňuje se demonstrací v Plzni zejména proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi, kteří podle něj nemají na svých místech co dělat. Mezi akcemi v roce 1989 a letošními manifestacemi je ale podle něj zásadní rozdíl. "Tenkrát tady byla totalita, vláda jedné strany, dnes žijeme v demokracii. Ta podobnost je v tom, že tenkrát šlo o to demokracii vybojovat a dnes je to o tom, že je potřeba se postavit proti těm, kteří demokracii oslabují a to je v první řadě Zeman, Babiš, ale i další - Okamura a pochopitelně komunisté, kteří ovlivňují vládu," uvedl. Podle něj změny ve společnosti nedělají masy, ale jednotlivci a menší skupiny, které jsou dlouhodobě vysmívané. "Až najednou přijde krizová situace, kdy ostatní prohlédnou, a pak může občas v dějinách dojít k nenadálému zvratu, jako byla sametová revoluce, ale to je jednou za desítky let," řekl.

Anton neměl v listopadu 1989 moc ideálů a tvrdil, že bude trvat hodně dlouho, než se Češi z marasmu totality dostanou. "Zklamáním jsou jmenovaní politici. Ale to se vleče od časů opoziční smlouvy. Takže k Babišovi, který je jejím produktem, i Zemanovi řadím i Václava Klause. Pro mě jsou 'vrchními zemskými škůdci'," uvedl. Opoziční smlouva, kdy měly ODS i ČSSD kolem 30 procent, byl největší politický zločin a největší zrada na občanech a voličích, řekl. Je zklamaný také z toho, jak takovým politikům stále velká část občanů "skáče na lep".

Jednou z největších polistopadových chyb podle Antona je, že nebyla zakázaná komunistická strana. "Problém je také v tom, že se tu za 30 let nevytvořil systémový výklad našich moderních dějin, že to zlo, které reprezentovala totalita a komunisté, nebylo nikdy pojmenováno, natož potrestáno," uvedl. Anton přičítá dnešní lhostejnost a to, jaké politiky lidé preferují, také tomu, že se lidé nedokázali vypořádat s minulostí. "Dnešní mladí, ale už i ti před 20 lety, měli mít daleko víc jasno v tom, co byla totalita a skutečné zlo. A s tím jsme se nevyrovnali a neumíme to," uvedl. "Výklad dějin od února 1948 je na všech stupních škol mizerný. Zdrojů a pramenů je dost, ale problém je v tom, jak to mladým zpřístupnit, aby dokázali rozlišovat zásadní věci a aby je to nenudilo," dodal. Podle Antona se netýká jen mladých, ale i spousty starších, kteří mají na listopad 1989 scestné názory.

Anton uznává, že Češi se mají po ekonomické stránce nejlépe, jak se kdy měli. "To, že dnes asi většina lidí upřednostňuje plnou peněženku a plný nákupní košík, není ten hlavní argument," uvedl. Růst HDP pro něj znamená vyšší spotřebu, která s sebou vždy nese vyšší riziko, například v životním prostředí - typickým tématem je sucho. Bohužel hodně lidí nedokáže uvažovat v širších souvislostech, řekl.

Anton si myslí, že procento mladých, kteří se dokážou orientovat, je pořád plus minus stejné. Část, která cestovala po světě, dokáže srovnávat. "Knihy vycházejí, dobré filmy se točí. Sociální sítě, které jsou jen jiným prostředkem k informovanosti, někomu pomáhají, jinému ne. To už je věc vzdělání, zkušenosti, rozhledu a intelektu," dodal.

Související

Na Václavském náměstí se uskutečnil Koncert pro budoucnost. (17.11.2021)

K účastníkům Koncertu pro budoucnost promluvil hologram Václava Havla

Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je "propojen i ohrožen více než kdy jindy".

Více souvisejících

17. listopad 1989 KSČ Miroslav Anton Komunismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy