Nečekal jsem to. Expert promluvil o Čapím hnízdu a o tom, co může udělat Miloš Zeman

Podle analytika webu Česká justice a odborníka na justici Petra Dimuna (40) chybí státním zástupcům větší odpovědnost. Uvedl to v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Čapí hnízdo řešil čtyři roky státní zástupce Jaroslav Šaroch. Jeho konečný návrh byl zastavení stíhaní premiéra, se kterým souhlasil i jeho šéf Martin Erazím. Petr Dimun považuje dobu prošetřování za nestandardně dlouhou. „Musíme si ale uvědomit, že jde o českého premiéra. A jednalo se i o několika jeho rodinných příslušnících, a to jsou lidé, kteří mají prostředky na dobré advokáty,“ řekl Dimuna v rozhovoru pro Blesk. 

Dimun očekával, že pan Martin Erazím dá pokyn žalovat. Nepředpokládal, že přehodí zodpovědnost na své nadřízené. „Musím říci, že mě jeho rozhodnutí překvapilo,“ přiznal Dimun. 

Otázka, zda je Čapí hnízdo malá nebo střední firma, nebyla na začátku předmětem tak důležitého zkoumání jako na konci. „Kdyby se to řešilo na začátku, celý případ mohl skončit mnohem dřív. Je to signál, že nějaký článek státního zastupitelství nepracuje dobře,“ tvrdí Dimun.

Jak rozhodně šéf žalobců, může Dimuna jen usuzovat z výroků, které padly už dříve. „Názor vedení státního zastupitelství, pokud je mi neformálně známo, byl od počátku se spíše obrátit na soud. V jiných případech, mnohem více důkazně pochybných, státní zastupitelství případy žaluje a žene k soudu,“ dodal.

Pokud nebude potvrzeno rozhodnutí pana Šarocha, tak podle něj prezident Miloš Zeman využije svého ústavního práva a věc zastaví sám. Dimun považuje vstup prezidenta za mimořádně politicky i ústavně nestandardní.

Podle Dimuna by si veřejnost mala vzít z Čapího hnízda ponaučení, že „státní zástupce není soudce, že je součástí soustavy, kdy rozhoduje jeho nadřízený.“

Šéf žalobců Pavel Zeman má čas do prosince 2019, aby zvrátil rozhodnutí Erazíma a Babiše poslal před soud. V opačném případě bude stíhání definitivně zastaveno.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Petr Dimun premiér ČR Čapí hnízdo Česká republika Jaroslav Šaroch (žalobce)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 36 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy