Dnes by měl ve sbírce vyjít daňový balíček platný od 1. ledna

Dnes, v poslední den roku, má vyjít ve Sbírce zákonů takzvaný daňový balíček. Ruší například superhrubou mzdu, snižuje spotřební daň z nafty a zaměstnavatelům i zaměstnancům přináší stravenkový paušál. Pokud dnes balíček ve sbírce vyjde, v účinnost vstoupí již v pátek, tedy 1. ledna, a většina změn tak začne platit.

Sněmovna balíček stvrdila před vánočními svátky a postoupila ho prezidentu Miloši Zemanovi. Prezident daňový balíček nepodepsal, ale ani nevetoval. To ale vyvolalo spory.

Podle některých právníků i politiků je možné, že Zeman formulací doprovodného dopisu zřejmě omylem zákon vetoval. Tím pádem by o něm měla znovu hlasovat Sněmovna. Hrad ale trvá na tom, že hlava státu balíček nevetovala.

Pokud dnes balíček ve sbírce vyjde, skončí od Nového roku například zdaňování superhrubé mzdy. Zaměstnancům se bude zdaňovat jen hrubá mzda sazbami 15 procent a u příjmů zhruba nad 141.000 korun měsíčně sazbou 23 procent.

Zvýší se roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun. O měsíc později, tedy k 1. únoru, se zvýší i spotřební sazby na tabákové výrobky a zahřívaný tabák.

Související

Více souvisejících

Daně

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy