Do ČR má přijet německý prezident Steinmeier, Zeman s ním dnes jednal telefonicky

Prezident Miloš Zeman dnes telefonicky jednal se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem o jeho plánované návštěvě Česka. Její termín zatím není stanoven a bude záležet na vývoji pandemie nového typu koronaviru, uvedl na twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

"Předpokládám, že pana prezidenta vezmu i tady do Lán. Jinak budeme dva dny na Hradě. A protože naše vztahy jsou velmi přátelské a protože politická i ekonomická spolupráce se Spolkovou republikou Německo je excelentní, tak si myslím, že si nebudeme vymýšlet žádné konflikty, které nejsou, a místo toho budeme přemýšlet o tom, jak dále tuto spolupráci zlepšovat, protože všechno se dá zlepšit," řekl Zeman.

Zeman a Steinmeier se naposledy setkali v listopadu v německé metropoli na oslavách 30. výročí pádu berlínské zdi při společném jednání prezidentů Německa a zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Poslední bilaterální návštěva českého prezidenta v Berlíně se uskutečnila v září 2018, Steinmeier byl naposledy v Praze o rok dříve.

Podle Ovčáčka bude termín nadcházející Steinmeierovy návštěvy Česka stanoven podle vývoje pandemie koronaviru. O situaci v obou zemích ohledně nákazy spolu dnes mluvili i oba prezidenti.

3/4 Spolkový prezident a prezident republiky také hovořili o plánované návštěvě spolkového prezidenta v České republice. Termín bude stanoven právě na základě vývoje pandemické situace.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) May 11, 2020

"Frank mě velmi podrobně popisoval epidemiologickou situaci. Tam máte jeden problém - ta opatření v podstatě zavádějí jednotlivé spolkové země. Není úplně dostatečná míra koordinace mezi nimi," řekl Zeman. Podle informací, které dostal od svého německého kolegy, se ale epidemie v sousední zemi zmírňuje, i když pomaleji než v Česku.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Frank-Walter Steinmeier Česká republika prezident čr

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy