Do imunitního výboru míří třeba Válková nebo Benda

Do sněmovního mandátového a imunitního výboru míří například Helena Válková a Taťána Malá (obě ANO), Marek Benda (ODS) a Radek Rozvoral (SPD). Nominace do výboru, který mimo jiné dává plénu doporučení ohledně případných žádostí o vydání k trestnímu stíhání, dnes projednala sněmovní volební komise.

ČTK o tom informoval její předseda Martin Kolovratník (ANO). Sněmovna výbor ustaví při středečním pokračování ustavující schůze.

Plénum už rozhodlo, že výbor bude mít 16 členů. Poslanecké kluby nebo jejich bloky v podobě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty pak podaly nominace podle poměrného zastoupení.

Válková, Malá, Benda i Rozvoral působili v imunitním výboru i v minulém volebním období. Opět v něm zasednou také Milan Feranec, Ladislav Okleštěk a František Petrtýl (všichni ANO). Ve výboru budou dále zasedat Romana Fischerová (ANO), Pavel Kašník, Pavel Svoboda (oba ODS), Josef Cogan, Eliška Olšáková, Lucie Potůčková (všichni STAN), Aleš Dufek, Michael Kohajda (oba KDU-ČSL) a Pavel Svoboda (TOP 09).

V minulém volebním období výbor vedl Stanislav Grospič (KSČM). Po říjnových volbách komunisté v dolní komoře zastoupení nemají. Nyní budou členové volit předsedu ve středu, funkce by měla připadnout hnutí ANO. Kandidátkou je Válková.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřizuje na ustavující schůzi jako první. Po středečním formálním ustavení bude moci zahájit činnost. Vedle volby předsedy členové výboru na středeční schůzi také ověří vznik mandátů všech nově zvolených poslanců.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) Marek Benda Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy