Dočasné zrušení DPH u elektřiny a plynu nebude prý EK trestat

Pokud by Česko odpustilo daň z přidané hodnoty (DPH) na plyn a elektřinu pouze dočasně, neměl by tento krok vyvolat sankce ze strany Evropské komise. Na tiskové konferenci to dnes uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO).

O vládním návrhu, který by DPH odpustil, má dnes jednat Sněmovna. Schillerová se odvolala na osobní jednání s eurokomisařem pro ekonomiku Paolem Gentilonim. Návrh má spolu s dalšími pomoci bojovat s rostoucími cenami energií.

"Pomůže to napříč všem. Je to jednoduché administrativní řešení, je to dočasné řešení. To znamená: námitky, že je to v rozporu s právem EU, odmítám," řekla Schillerová. Poukázala přitom na to, že změna má platit jen pro příští rok.

Uvedla, že o tom minulý týden na radě ministrů financí EU mluvila s eurokomisařem Gentilonim. "On mi minulý týden na okraj rady Ecofin, na naší osobní schůzce, řekl, že má pochopení pro tuto dočasnou výjimku, která řeší dramatickou cenu energií v ČR za předpokladu, že bude dočasná a že to posouvá na technickou úroveň. To je silný politický vzkaz, že v případě, že tato legislativa bude v ČR schválena, nebude předmětem sankcí, ani infringementu (řízení) ze strany Evropské komise," prohlásila.

Vláda v příslušné novele zákona o DPH konstatuje, že navrhovaná právní úprava není slučitelná s právem Evropské unie, neboť to neumožňuje zavést osvobození od daně s nárokem na odpočet daně na dodání elektřiny a plynu. Česká strana proto bude vyjednávat s Evropskou komisí o možnosti nulovou daň uplatnit, dodal kabinet.

Sněmovna má na dnešní mimořádné schůzi svolané z popudu opozičního hnutí ANO jednat ještě o dvou dalších předlohách, které se týkají placení poplatku na podporované zdroje energií a využití peněz z prodeje emisních povolenek. Zda se ale schůze uskuteční je nejisté, protože nová vládní koalice s navrhovaným řešením nesouhlasí.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Energetika Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy