DOKUMENT: Novoroční projev Andreje Babiše

Text projevu premiéra Andreje Babiše, který pronesl při příležitosti začátku roku 2020.

Milí spoluobčané, už delší dobu si kladu tuto základní otázku: proč v době, kdy nás neohrožuje, ani do našich věcí nezasahuje žádná cizí moc a my máme jako stát i jako občané svůj osud poprvé po staletích skutečně ve vlastních rukách, máme tak málo důvodů k radostné spokojenosti."

Tato slova zazněla přesně před 28 lety v roce 1992 v novoročním projevu tehdejšího prezidenta Václava Havla. A já si někdy i teď, o tolik let později, pokládám podobnou otázku. A vlastně trochu jednodušší. Dokážeme se radovat z toho, že se nám tak daří? Nemyslíte si, že se nám daří? Já ano. A řeknu vám, proč. A taky vám povím, co plánujeme dělat, aby tohle podle mě velmi dobré období jen tak neskončilo. Třeba se stane zázrak a my se shodneme. Přál bych si to.

Ano, České republice se daří. Opravdu daří. Naše země prožívá jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období své novodobé historie. Na základě čeho mám tu odvahu vám to říct? Po 17 letech nám agentura Moody's zvedla rating nejvýš v historii. Na úroveň Belgie. Díky vládním reformám a veřejným financím. V hrubém domácím produktu na hlavu jsme lepší než Portugalsko a Řecko. A předehnali jsme i Španělsko. Máme nejnižší rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých a Češi jsou taky nejméně ohroženi chudobou a sociálním vyloučením. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, 2,1 procenta. Podle žebříčku Deloittu, který posuzoval kvalitu života, je naše Česká republika nejen výš než Spojené státy, ale třeba i než Singapur nebo Izrael. A suverénně nejlepší ze zemí V4. Ze šestatřiceti hodnocených zemí OECD jsme desátí nejlepší v přehlednosti a stabilitě daňového systému. Před Rakouskem, Kanadou a taky Německem. Hrdost našich lidí na naši zemi je nejvyšší za posledních 14 let. My Češi, Moravané a Slezané jsme hrdí na Českou republiku. Za to jsem velmi rád. Žijeme v nejsvobodnější a ekonomicky nejúspěšnější době. Měli bychom si to připomínat a vážit si toho každý den.

Naše vláda sebevědomě prezentuje naši zemi v zahraničí. Na půdě OSN i v Bruselu na Evropské radě, kde sedí všichni premiéři a prezidenti Evropské unie, a je to nejdůležitější místo, kde tvrdě prosazuju české zájmy. Tam, kde jsme odmítli povinné kvóty ilegálních migrantů a jejich přerozdělování, protože bezpečnost našich občanů je pro nás absolutní priorita. Tam, kde jsme prosadili, že naše průmyslová země, co má energetiku postavenou na hnědouhelných elektrárnách, protože potřebuje víc peněz na dosažení uhlíkové neutrality, než ostatní země. Tam, kde jsme prosadili jádro, protože energetická bezpečnost je pro nás zásadní. Tam, kde tento rok svedeme i zásadní boj o výši evropských peněz pro Českou republiku na roky 2021 a 2027. Tam, kde aktivně prezentuju naše vize pro silnou jednotnou a bezpečnou Evropu.

Rosteme. Bohatneme. Víc než většina zemí eurozóny a Evropské unie. Děkujeme, že nám věříte a že u nás doma utrácíte peníze a máte důvěru v naši stabilitu. Dlouhodobý růst naší země ale musí být postavený hlavně na investicích. Proto jsme sestavili Národní investiční plán. 20.000 projektů v hodnotě osmi tisíc miliard. Kompletní investiční potenciál naší země na příštích 30 let. Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem. Ten plán je pro 11 milionů lidí. Proč? Protože nechceme, aby náš národ vymíral. Naše budoucnost závisí na našich dětech. Pro mladé rodiny musíme zajistit dostupné bydlení, dostatek kapacit ve školkách, školách a dětských skupinách. Po 12 letech významně navyšujeme rodičovský příspěvek a schválili jsme sdílené pracovní místo pro matky, aby se brzy mohly vrátit do práce. Vím, opozice říká, že celý ten náš národní plán je nereálný. Zase ta skepse, ten negativismus za každou cenu. Ale já budu na ministry naléhat, aby s plánem aktivně pracovali a realizovali ho podle připravenosti jednotlivých projektů. Ale chceme zapojit i vás, všechny občany naší země. Do diskuse. Do národních konzultací. Podívejte se, co v plánu podle vás chybí, nebo co naopak chcete. Pojďme o tom diskutovat. Napište mi na mailovou adresu národnikonzultace@vlada.cz.

Zdrojem pro financování plánu bude český rozpočet, evropský rozpočet, Národní investiční fond a PPP projekty, to znamená, že vyzveme soukromé firmy, aby soutěžily o realizaci investic, které si pak stát dlouhodobě pronajme. Aspoň si můžeme srovnat, jak rychle a za jaké peníze jsou soukromé firmy schopné stavět. 77 procent celého investičního plánu tvoří dopravní infrastruktura. 30 let po pádu komunismu jsme už měli mít komplet dálniční síť. Bohužel nemáme. Tak to teď intenzivně doháníme. Od mého vstupu do vlády jsme zatím otevřeli 91 kilometrů nových dálnic a zahájili stavbu dalších 163 kilometrů. Minulý rok jsme zprovoznili 34 kilometrů nových dálnic a dalších 40 jsme začali stavět. A samozřejmě budeme pokračovat v rekonstrukci D1. Tu definitivně dokončíme v roce 2021, bude to 160 kilometrů de facto nové dálnice. V roce 2021 otevřeme ještě 53 kilometrů nových dálnic.

Národní investiční plán samozřejmě pamatuje i na zdravotnictví. Máme jedny z nejlepších lékařů na světě, ale ne všechny naše nemocnice mají vybavení a přístroje na špičkové světové úrovni a to musíme postupně napravit. Budoucnost našeho národa samozřejmě závisí hlavně na vzdělanosti. Školství je naše dlouhodobá priorita. Jak říkal Alois Rašín - jsme malý národ, a proto musíme usilovat o to, abychom měli co nejvíce vzdělaných lidí. Musíme mít dobře zaplacené a motivované učitele. Školství musí být otevřené, dostupné a profesionální. Pro náš život a život našich dětí je důležitý sport. I na něj v investičním plánu pamatujeme. V letošním roce začne pracovat Národní sportovní agentura, o kterou sportovci dlouho usilovali. Agentura bude transparentně financovat sportovní kluby, a především mládežnické. Podstatné je také to, co po nás zůstane v oblasti umění a kultury. Právě zde zanecháváme stopy v mysli generací, které přijdou po nás. Jak už bylo řečeno, nejsme velký národ. Ale obrazy našich mistrů, literatura, architektura, divadlo, film a samozřejmě Česká filharmonie jsou tím, co ve světě zanechává významné povědomí o českém národě, o jeho talentech a hodnotách. Bez umění a kultury nemůže existovat národní identita. Jsem proto přesvědčen, že v rámci našeho Národního investičního plánu musíme umění a kultuře věnovat náležitou pozornost a podporu. Bez naší podpory by třeba nebylo zrekonstruováno Národní muzeum, ani Státní opera. A v podpoře takto významných projektů musíme pokračovat.

Samozřejmě investujeme do armády. Já už nechci jezdit k vojákům, říkat jim, jak jsme na ně hrdi, a zároveň sledovat, jak létají v těch starých ruských strojích. Té ruské techniky se zbavujeme a konečně masivně investujeme do modernizace armády a nakupujeme nové izraelské radary a americké vrtulníky. I proto jsme výdaje ministerstva obrany na příští rok navýšili na 75 miliard a počet vojáků stoupl na 25,5 tisíce. Jsme o dva roky napřed oproti dřívějším plánům.

Určitě jste si všimli, že velkým tématem je klimatická změna a životní prostředí. Asi i vy doma vnímáte čím dál více dopady klimatické změny. Trápí nás sucho. A protože mně i mým kolegům záleží na naší planetě, na naší přírodě, přijali jsme jasná opatření. Výrazně snižujeme emise skleníkových plynů, investujeme do obnovitelných zdrojů. A připravujeme se na konec doby uhelné. Hlavní je ale pro nás boj se suchem. Voda je prostě základ života. Proto jí vracíme znovu do krajiny, obnovili jsme stovky rybníků i tůní, zajistili jsme stovkám tisíc našich občanů kvalitní pitnou vodu. Velkým spojencem v tomto boji jsou stromy, proto jsme rozjeli projekt výsadby deset miliónů stromů, symbolicky jeden za každého občana naší země. A ať se to našim jižním sousedům líbí, nebo ne, musíme investovat do energetické bezpečnosti, to znamená do jaderné energie. Jinak nesplníme klimatické cíle. Jsem rád, že jsme v Bruselu jádro prosadili jako čistý zdroj.

Mohl bych tu ještě dlouho vypočítávat, do čeho všeho chceme ještě investovat, ale já chci tuhle část projevu skončit u vás. U lidí. Protože hlavně do vás se naše vláda rozhodla investovat a vy nám to vracíte svou důvěrou a spotřebou. Nebudu říkat čísla, kolik přidáváme důchodcům, učitelům, lékařům, sestřičkám, policistům, hasičům, vojákům a pracovníkům v sociálních službách. Prostě jen plníme, co jsme vám slíbili a budeme v tom pokračovat. Děkuji vám za vaši každodenní práci. Pracujeme i na dalších věcech, která nás brzdí, a to jsou některé zákony. Z hlediska investic hlavně stavební zákon. Ten je klíčový. Už je napsaný a příští rok to bude ve Sněmovně asi nejzásadnější téma. Musí to být společná dohoda všech politických stran a hnutí. Jeden úřad. Jedno razítko. To je to hlavní zaklínadlo.

Zjednodušení do života přinese i digitalizace. Všechno, co dneska děláme, směřujeme k tomu, abychom zpřístupnili služby státu občanům, živnostníkům, podnikatelům i firmám. Velmi důležitá je kybernetická bezpečnost. Nedávný příklad benešovské nemocnice nám ukázal v praxi, co se může stát. I když se situace v justici zlepšuje, vymahatelnost práva zůstává prioritou. Musíme nadále řešit exekuce a bojovat proti šmejdům a podvodníkům, kteří vám nutí nevýhodné půjčky s cílem vás okrást.

Často slyšíte v médiích, že, se ochlazuje světová ekonomika, že přijdou horší časy. Že všechny ty plány nezvládneme. Pořád se tím někdo snaží strašit. Tak vám chci říct: Nebojte se. Nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období. Jsme Česká republika, země pro budoucnost. Máme stále dvojnásobný růst, než je průměr zemí Evropské unie, a velmi nízkou zadluženost. Za naší vlády se nikdy nebude opakovat děsivá situace z roku 2009, kdy vláda právě v době ekonomického ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, vzala lidem peníze a tím ekonomické problémy ještě umocnila a neúměrně prodloužila. Za naší vlády právě stát převezme štafetu ekonomického růstu a bude více investovat do lidí. Schválený rozpočet na letošní rok nadále počítá s růstem důchodů a platů. A tak to bude i v budoucnu. Máme výhled na rok 2021 a rozpočet bude jednoznačně prorůstový. Proto jsem si jistý, že moje přání k novému roku musí být plné optimismu a očekávání, že se budeme mít ještě líp. A tak chci vám všem popřát, ať máte to štěstí dělat to, co vám dává radost, co přináší vašemu životu smysl. Ať je každý den nového roku pro vás plný uspokojení a dobrého pocitu, ať už z práce nebo čehokoliv jiného, na čem vám záleží. Protože plný život žijeme tehdy, když jsme šťastní a spokojení z toho, co děláme. A když nás třeba někdo pochválí a řekne, že nás má rád.

Nejdůležitější věc v životě je rodina a děti. Mít děti. Čím víc dětí budeme mít, tím líp se budeme mít. Prostě víte, co je zajímavé? Každý člověk se chce mít dobře. Neznám snad nikoho, kdo by se nechtěl mít dobře.

Tak vám přeju, ať vy, právě vy, se dobře máte!

V novém roce 2020 vám přeju hodně lásky a zdraví, vám i vašim blízkým, i všem, které máte rádi.

Děkuji vám.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 43 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy