DOKUMENT: Pandemický zákon schválen. Jaké pravomoci dostane ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice?

Vybrané body takzvaného pandemického zákona, který dnes schválila Sněmovna v senátním znění.

Účinností zákona nastane stav pandemické pohotovosti, který bude moci Sněmovna ukončit nebo obnovit. Zákon se vztahuje jen na epidemii covidu-19 a bude až na odškodňovací část účinný do 28. února 2022.

Ministerstvo zdravotnictví nebo hygienické stanice budou moci výhradně v době pandemické pohotovosti nad rámec oprávnění ze zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně nebo regionálně například veřejnou dopravu, obchodní nebo výrobní provozovny či obchodní centra, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy; budou moci nařídit používání ochranných, čisticích nebo dezinfekčních prostředků i další protiepidemická opatření; obecně budou moci vydat příkaz k testování zaměstnanců a jiných pracovníků na onemocnění covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice získají pravomoci vůči poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb.

Mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví a hygienických stanic budou vyžadovat souhlas vlády, budou muset být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik, budou moci trvat jen nezbytně nutnou dobu. Každé dva týdny se bude přezkoumávat jejich potřebnost. Vláda bude ve stejném nebo i kratším intervalu informovat o opatřeních Sněmovnu.

Horní hranice pokut bude odstupňovaná podle druhu porušeného mimořádného opatření. Nejvyšší postih jednotlivce bude moci dosáhnout až jednoho milionu korun, podnikatelům a firmám může hrozit pokuta až tři miliony korun. Například za porušení nařízení nosit ochranu dýchacích cest bude postih pro jednotlivce do 30.000 korun. Některé přestupky se budou zapisovat do jejich registru, při jejich opakovaném spáchání bude hrozit vyšší pokuta.

Návrhy na zrušení celostátního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví se bude zabývat Nejvyšší správní soud, ostatní návrhy budou posuzovat příslušné krajské soudy. Soudy budou muset projednat návrhy přednostně.

Ministerstvo zdravotnictví bude moci žádat v souvislosti s epidemií covidu-19 o pomoc složky integrovaného záchranného systému. Vláda bude moci rozhodnout o využití armády.

Stát bude povinen nahradit právnickým a fyzickým osobám skutečnou škodu, která vznikne při pandemické pohotovosti v příčinné souvislosti s mimořádnými opatřeními. Za škodu se nebudou považovat náklady na ochranné a dezinfekční prostředky. Poškození budou uplatňovat nárok u ministerstva financí, budou jej muset prokázat; od výše škody se budou odečítat státní podpory ke zmírnění dopadů epidemie nebo restrikcí. Spory bude rozhodovat soud.

Mimořádná opatření se budou moci nadále vydávat i podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Zákon umožňuje zakázat nebo omezit styk skupin lidí podezřelých z nákazy s jinými lidmi, omezit cestování z některých oblastí a dopravu mezi některými oblastmi, zakázat nebo omezit slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění a trhy a uzavřít nebo omezit školy a ubytovací a stravovací zařízení. Ministerstvo také může zavést opatření proti zavlečení vysoce nakažlivých infekčních onemocnění ze zahraničí.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 
Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví hygienici

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 25 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy