Dostálová lavíruje, zlobí se Piráti. Opozice chce jednat o auditu na plénu Sněmovny

Opozice chce projednat výsledek auditu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) na plénu Sněmovny. Na dnešní schůzce se na tom dohodli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který schůzku svolal, ale není po pondělních vyjádřeních šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka pravděpodobné, že se poslanci dnes k záležitosti na plénu dostanou. Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že opozice je připravena projednat zprávu i v jiný den, a to i v neveřejném režimu. Nevyloučil ani možnost svolat kvůli záležitosti mimořádnou schůzi Sněmovny.

Rakušan řekl, že STAN chce auditní zprávu ve Sněmovně projednat tento týden, na dnešku netrvá. Vzhledem k tomu, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) označuje obsah auditu za důvěrný, navrhuje Rakušan možnost projednat zprávu jako neveřejný bod.

Bartoš novinářům řekl, že zástupci opozice se chtějí obrátit i na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který účast na dnešní schůzce odmítl.

V pondělí Hamáček sdělil, že dokud nebude znát obsah zprávy a návrh postupu od ministerstva pro místní rozvoj, nebude se žádných jednání mimo vládu účastnit. Podle Bartoše je třeba, aby se Sněmovna vyjádřila k tomu, jak na výsledek auditu zareagovaly české úřady v čele s Dostálovou.

Pozvání předsedy Pirátů nevyslyšeli ani komunisté a SPD, obě strany chtějí nejdříve své stanovisko formulovat ve svých grémiích. Ráno se sešel také poslanecký klub hnutí ANO, jehož se účastnila i ministryně Dostálová.

Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl zveřejněn. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Komise oznámila, že je audit konečný, premiér však tvrdí, že z pohledu ČR konečný není. V pondělí uvedl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. Také Dostálová dnes řekla, že obsah auditu nezná, podle ní se věcí zabývají jen odpovědní úředníci jejího ministerstva. Dostálová také uvedla, že věc nepovažuje za ukončenou, Česko má podle ní možnost se vyjádřit k tomu, zda přijímá závěry auditu.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Klára Dostálová audit Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy