Dostálová připraví reakci na rezoluci proti Babišovi, EP se prý vměšuje do záležitostí Česka

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) chce připravit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) reakci na páteční rezoluci Evropského parlamentu (EP) na téma Babišova možného střetu zájmů. Novinářům dnes při příchodu na jednání vlády řekla, že Česko má v oblasti nakládání s financemi z Evropské unie propracovaný systém kontrol a jednotné metodické prostředí, takže se jí některá ustanovení usnesení dotkla.

Podle Dostálové se EP vměšuje do záležitostí ČR a jeho vyjádření jsou za hranou. Babiš o víkendu řekl, že za rezolucí stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše, aby Česko v Bruselu poškodili.

Europoslanci v pátek jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému Babišovu střetu zájmů. Šéf vlády podle EP zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert. Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Dostálová dnes uvedla, že Babišovo rozhořčení chápe. "I mě se dotkla některá ustanovení té rezoluce, nemyslím si, že to takto je. Máme skutečně propracovaný systém kontrol, nastavené jednotné metodické prostředí," řekla. Babišovi chce připravit vlastní reakci na rezoluci, protože nesouhlasí s mnohými částmi.

Vyjádření EP jsou podle Dostálové za hranou. "Nerozumím, z jakého titulu se Evropský parlament vměšuje takto do záležitostí ČR, podle mě toto nemá v historii obdoby," řekla. Podotkla, že ještě neskončila auditní šetření Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů. "Vždyť to ještě nebylo dokončeno, tak nerozumím, jak jakákoliv jiná instituce se může vměšovat do probíhajících řízení," dodala.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že rezoluce je politickou deklarací a je pro ČR nepříjemná. "Když to vezmu velmi diplomaticky, je tam celá řada věcí, která, když se zabýváte tou problematikou dotací, tak by měla být brána vážně," řekl. Neví, zda se záležitostí bude dnes zabývat vláda. "Nevím, jestli to dnes dostaneme do programu, ale bavit se o tom musíme," míní.

Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování. Usnesení vychází z debaty o zneužívání peněz z unijního rozpočtu, kterou poslanci vedli v lednu a v níž řada z nich situaci v Česku kritizovala. Pro hlasovala i většina českých poslanců, proti se vyslovili zákonodárci zvolení za Babišovo hnutí ANO.

Text vyzývá Evropskou komisi, aby navrhla nástroj, který by konfliktům zájmů napříště efektivně zabránil. Současné auditní řízení, kterým komise Babišův vztah k Agrofertu a právo firmy pobírat dotace prověřuje, se podle poslanců může vzhledem k nejasně definovanému postupu táhnout velmi dlouho. Babiš odmítá, že by ve střetu zájmů byl, protože Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Související

Více souvisejících

Klára Dostálová Andrej Babiš evropský parlament Ministerstvo pro místní rozvoj Česká republika Vláda ČR Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy