Dovolená ve Slovinsku: Češi musí mít negativní test na covid-19 a potvrzení o ubytování

Češi se od půlnoci z dneška na sobotu budou muset při cestě do Slovinska prokazovat potvrzením o zaplaceném ubytování a také negativním testem na covid-19, který bude starý nanejvýš 36 hodin. Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, bude nadále možný bez omezení, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Slovinsko dnes vyřadilo Česko, Chorvatsko a Francii ze zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Petříček má ale od slovinské strany příslib, že až počet nově nakažených v Česku za 14 dní klesne pod deset osob na 100.000 obyvatel, vrátí se ČR na seznam bezpečných zemí.

"Pro naše občany, kteří se nachází již na území Slovinska, se nic nemění. Mohou dovolenou bez komplikací dokončit a vrátit se bez komplikací do České republiky," řekl Petříček.

Češi, kteří do Slovinska dorazí po půlnoci z dneška na sobotu, se ale budou muset prokazovat negativním testem na koronavirus, bez něj jim bude nařízena 14denní karanténa. Česká diplomacie to vnímá jako zásadní komplikaci a chce se slovinskou stranou řešit, zda by pro Čechy bylo možné absolvovat test až na slovinském území.

Ministerstvu zahraničí se podařilo se Slovinskem vyjednat, že při průjezdu Slovinskem na dovolenou v Chorvatsku nebudou muset Češi negativní test na koronavirus předkládat. Petříček ale upozornil, že cestu mohou zkomplikovat policejní kontroly, dopravní komplikace mohou vzniknout i na slovinsko-chorvatské hranici. Českým turistům doporučil, aby v případě cesty přes Slovinsko uskutečnili přejezd co nejrychleji.

Petříček také zdůraznil, že česká epidemiologická opatření vůči Slovinsku se nemění. Češi se tak nadále budou moct ze země vracet bez omezení, stejně jako Slovinci budou moct bez omezení cestovat do ČR.

O epidemiologické situaci v Česku bude se slovinskou stranou nadále komunikovat velvyslanectví v Lublani, ministerstvo zahraničí i premiér Andrej Babiš (ANO). "Věříme, že situace je dočasná. Máme příslib, že když se čísla nově nakažených v České republice dostanou pod deset na sto tisíc obyvatel, měli bychom být opět zařazeni mezi bezpečné země," řekl Petříček.

#TZMZV: Pro české turisty platí od 4. 7. 0:00 14denní karanténa po příjezdu do Slovinska. Výjimku mají ti, kteří se prokážou negativním testem a rezervací a zaplacením ubytování ještě před účinností nových opatření. Tranzit pres Slovinsko je možný. → https://t.co/br7w9Fy604 ????

— MZV ČR (@mzvcr) July 3, 2020

Slovinské ministerstvo zdravotnictví rozhoduje o zařazení země mezi bezpečné na základě toho, kolik osob se nově nakazilo koronavirem za posledních 14 dní. V Česku to ke čtvrtku bylo 17,75 osoby na 100.000 obyvatel, dnešní údaje o počtu nakažených zatím nebyly zveřejněny. Pod hodnotou deset, která je pro Slovinsko stěžejní pro zařazení mezi bezpečné země, bylo Česko naposledy 25. června.

Ministr zahraničí také uvedl, že nemá žádné signály o tom, že by se další evropské státy chystaly vyřadit Česko ze seznamu bezpečných zemí. Podotkl ale, že před dnešním rozhodnutím slovinské vlády podobné signály nebyly ani z Lublaně.

Související

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Slovinsko kvůli úniku odstavilo svou jedinou jadernou elektrárnu

Jediná slovinská jaderná elektrárna Krško, ležící přibližně 100 kilometrů východně od slovinské metropole Lublaň, byla ve čtvrtek preventivně odstavena pro únik v ochranné budově. K ohrožení zaměstnanců, obyvatelstva ani životního prostředí nedošlo.

Více souvisejících

Slovinsko Česká republika Tomáš Petříček cestování češi Chorvatsko dovolená Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy