DPP čeká kvůli koronaviru propad 1,2 miliardy korun

Pražský dopravní podnik (DPP) očekává kvůli pandemii covidu-19 letos propad příjmů asi 1,2 miliardy korun. Do konce letošního července to bylo zhruba 680 milionů korun. Podnik proto hledá úspory v provozních i investičních výdajích. Na dotaz ČTK to dnes řekl generální ředitel DPP Petr Witowski.

DPP zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles cestujících. Největší ztráty tak zaznamenal na tržbách z jízdného. DPP je největší městskou firmou a má na starosti MHD.

Podnik v uplynulých měsících počítal s předběžnou ztrátou 1,5 až dvě miliardy. "Nakonec se ukázalo, že jak byl velký propad na jaře, tak v létě se čísla vracela k normálu rychleji, než jsme předpokládali. Takže nás to do konce července stálo zhruba 680 milionů korun. To je ztráta, kterou jsme oproti běžnému roku utrpěli na příjmech z jízdného. Kdybychom to měli extrapolovat, tak to znamená, že to vyjde na nějakých 1,2 miliardy korun," řekl Witowski.

Podle ředitele se čísla mohou ještě měnit a nejsou zatím konečná. Záležet bude totiž na rozsahu šíření nemoci v následujících týdnech a měsících a na tom, zda se lidé nezačnou bát cestovat MHD. "Osobně očekávám, že tam bude mírné zhoršení, ale čekám, že to udržíme na těch 1,2 miliardy," řekl Witowski.

DPP kvůli propadu hledá úspory mimo jiné v investičních výdajích, kdy jednotlivé investice takzvaně prioritizuje (tj. jejich pořadí řadí podle priority). U těch, kde je to možné, tak je odsune do budoucna. "Nám se podařilo najít nějakých 975 milionů korun. V provozních rozpočtech pak ušetříme něco přes 200 milionů korun," řekl Witowski. Velkých investic, jako například stavba metra D, se úspory nedotknou.

DPP loni vykázal obrat zhruba 20 miliard korun, což bylo o 52 milionů meziročně více. Hospodářský výsledek DPP za loňský rok činil po zdanění 869,15 milionu korun. Na prodeji jízdného utržil podnik 4,46 miliardy a svezl 1,17 miliardy cestujících. DPP zaměstnává téměř 11.000 lidí. Jeho vlastníkem je hlavní město, které ze svého rozpočtu každoročně dává podniku peníze na provoz. Loni dalo na chod DPP prostřednictvím tzv. kompenzací zhruba 14,58 miliardy korun, což je více než předloni, kdy to bylo asi 14,31 miliardy Kč. Praha ročně dotuje celou MHD částkou okolo 20 miliard korun.

Související

Více souvisejících

Dopravní podník Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy