Drsná dohra včerejší Jílkové: Celý pořad zrušte. I vydlabaná dýně je chytřejší než Foldyna

Ve čtvrtečním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou se debatovalo o žhavém tématu - soše maršála Ivana Koněva na Praze 6. Ve studiu se sešli ti, kteří podporují její přesun a jejich odpůrci. Debata byla místy velmi bouřlivá a téma po skončení pořadu dál rezonovalo i na sociálních sítích.

Už před pořadem o diskuzi na téma Koněv promluvil třeba politik a sociolog, jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal. „Nedá se nic dělat, musím s barvou ven, souhlasil jsem, že dnes poprvé půjdu do pořadu Michaely Jílkové Máte slovo v ČT. Tématem je ta naše zpropadená socha v Dejvicích,“ zdůraznil někdejší poslanec.

„Žiju v Praze 6, sice s velkými přestávkami, ale od narození, takže je to i moje věc, nejen věc mojí radnice. A když je to i moje věc, tak si k tomu svoje řeknu. ČT a M. Jílkové děkuji za pozvání, vám nevím co doporučit, ale snad hezký večer po dost náročném dni. A abych nezapomněl, šel jsem kvůli tomu k holiči, a vykartáčoval oblek ... tak si toho prosím všimněte,“ vyzval diváky Gabal.

Mezi hosty ve studiu nechyběl ani poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který stál na opačné straně než Gabal.. Právě ten sklidil na sociálních sítích posměch. Někteří poukazovali na to, že evidentně nezná základní historická fakta ohledně druhé světové války.

Foldyna: “Víte, co by se stalo, kdyby Koněv nepřijel 9.května do Prahy?!”Historik: “Ano. Přijel by sem Patton o dva dny dříve.”#mateslovo

— Kubayz© (@Kubayz6) September 27, 2019

Historické okénko via Foldyna: Pokud by Sovětský svaz neporazil Němce u Stalingradu (bitva u Stalingradu: 21. srpna 1942 – 2. února 1943), USA by nikdy nevstoupily do WW2 (vstoupily 8. prosince 1941), kouřili by si doma cigaety a vesele obchodovali s Německem. #Mateslovo pic.twitter.com/IZlPTeucLO

— Poslední skaut™ (@Posledniskaut) September 26, 2019

Právě jsem viděl v Máte slovo Foldynu (bez pavího péra v zadku), jak říká, že pokud by SSSR neporazil Němce u Stalingradu, USA by nevstoupily do války s Německem.I moje vydlabaná dýně na Halloween ? bude chytřejší.

— Jie (@jietienming) September 26, 2019

Svůj komentář přidal třeba také středočeský zastupitel KSČM Zdeněk Štefek. „Po skončení pořadu "MÁTE SLOVO" diskuse neutichaly. Nenávist vůči osvoboditelům - Rudé armádě i vůči dnešnímu Rusku, překrucování a upravování historické pravdy i účelové polopravdy a lži. To vše ne jako ojedinělý výkřik, ale již jako součást oficiální propagandy. I zde ale zaznělo, že nejde o Koněva. To je jen střípeček. Jsme v zadnici některých velmocí, kterým stojí v jejich plánech v cestě Rusko, proto je nepřítel. A my tomu musíme podřídit nejen současnost, ale i minulost…“ tvrdí.

V komentáři, který sdílela KSČM na svém oficiálním profilu se také píše, že „nebýt ale Rudé armády a Koněva, ani ti novodobí "svazáci" by tu už nebyli“. „No, někteří možná ano… Jen mě napadá, jestli k útoku na Koněva přispěli vandalové, zda se podobně budou kati pravdy stavět třeba k pomníku Churchilla, když ho nějaký kritik Churchillova kolonialismu počmárá. Pravda, na britskou ambasádu by se vešel. Ale kam bychom pak přesouvali třeba nějakým kritikem amnestie pochc*nou lavičku Vency Flašky?“ dodává naštvaný politik.

Kritický je i politolog Jiří Pehe, který by nejraději pořad na ČT úplně zrušil. „Včerejší Máte Slovo byla prý opravdová žumpa, informují mě známí. Což o to, udělat televizní pořad, který je opravdová Žumpa, lze i ve slušnější zemi, než je současná ČR. Ale v žádné takové zemi by nemohl být Žumpa/Kotel/Máte slovo na veřejnoprávní televizi,“ rýpnul si na twitteru.

Protože jsem tam byl:1. Nikdo tak nezdiskreditoval a nediskvalifikoval ruskou pozici jako zcela k nám otevřeně nepřátelskou, agresivní a s věcnou argumentací neslučitelnou. 2. Je srozumitelné, že Pha6 musí věc dotáhnout. 3. Po tomto vystoupení to může Rosatom u nás zabalit.

— Ivan Gabal (@ivan_gabal) September 27, 2019

Nelíbí se mu samotný formát toho pořadu. „Demokracie není přeřvávání a cirkus. Demokracie je diskuse, což především znamená strukturovaný, civilizovaný dialog,“ myslí si. „Formát odpovídá tomu, že se tam setkávají protichůdné světy, antiteze, s diváckou podporou. Proto má sledovanost. Moji tři mladí hosté si odnesli životní zkušenost, otřes i poznání. Diváci asi také. Zaměřil jsem se na svůj cíl, formát odpovídá stavu společnosti. Nahlédni sněmovnu,“ začal mu vysvětlovat mu Gabal, který se do diskuze přímo ve studiu zapojil.

Ani to ale politologa nepřesvědčilo. „Pokud formát Kotle odpovídá reálnému stavu společnosti (o čemž osobně silně pochybuji), tak to jsi tam opravdu nemusel ani chodit, protože v tom případě jsme v p*deli, a a Tvoje "vítězství" tam nás nezachrání....“ posteskl si Pehe s tím, že ten pořad nemá co dělat ve veřejnoprávní TV, a že jeho formát neodpovídá údajnému faktickému rozdělení společnosti. „A rozhodně nijak nepřispívá je kultivaci demokratické diskuze,“ dodal na závěr.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Jaroslav Foldyna Ivan Gabal maršál Koněv Osvobození

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 4 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

Vážná nehoda u Jihlavy: Srazila se dvě auta, jeden z řidičů skončil v nemocnici

Vážná nehoda se v pondělí odpoledne stala mezi jihlavskou městskou částí Antonínův Důl a obcí Štoky na Havlíčkobrodsku. Jedna osoba utrpěla těžká zranění při srážce osobního a nákladního auta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy