Dusno kvůli Jílkové pokračuje: Vyhrožují nám a zastrašují nás, tvrdí diskutující

I několik dní po posledním díle pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma socha generála Ivana Koněva neutichají emoce. Někteří zastánci přemístění sochy tvrdí, že dostávají výhrůžky. Je mezi nimi i bývalý poslanec, sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal.

Ve čtvrtečním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou se debatovalo o žhavém tématu - soše maršála Ivana Koněva na Praze 6. Ve studiu se sešli ti, kteří podporují její přesun, a jejich odpůrci. Debata byla místy velmi bouřlivá a téma po skončení pořadu dál rezonovalo i na sociálních sítích. A poprask neutichl ani po několika dnech.

Jeden z hostů, exposlanec Ivan Gabal, teď dokonce říká, že po odvysílání pořadu začal dostávat česko-ruské výhrůžky, sprostoty a pokusy o zastrašování. Navíc není jediný. Výhružné vzkazy a hrozby dostala i jedna z dalších diskutujících. O jejím případu na facebooku informoval mimo jiné bývalý europoslanec Jaromír Štětina.

„Protože jsem ze sociálních medií zjistil, že ostrakizováni byli i další, z aktivních diváků, a protože máme nadále ve vzduchu urážku od člena ruské vlády a starosta Prahy 6 musí mít ochranku, protože je nadále objektem výhrůžek, je možná čas aby kompetentní úřady začaly konat ve prospěch bezpečnosti svých občanů a ochrany suverenity země,“ burcuje teď Gabal.

Podle něj je třeba ruské straně jasně ukázat, že socha v Dejvicích nepodléhá článku 21 z bilaterální smlouvy o vzájemné ochraně válečných hrobů a památných míst. „A je na místě jim jasně říci, že pokud nebudou naši kompetenci v otázce dejvické sochy respektovat, vměšují se do našich vnitřních záležitostí, a to včetně neomalených výroků člena své vlády,“ varuje politik.

Také je prý na čase, aby se zvýšila ochabna českého kybernetického prostor, aby bylo možné bránit se proti narůstajícím kybernetickým útokům. „Vláda zdržuje příslušný zákon a přitom máme problémy, i institucionálně, stále větší. Tedy nejen v děravé ochraně před hybridními útoky. Vzájemné hádky služeb o tuto kompetenci logicky naši zranitelnost zvyšují,“ tvrdí.

Praha 6 by podle něj také měla jasně ukázat vůli občanů Prahy 6 - buď cestou referenda nebo reprezentativního průzkumu provedeného profesionální výzkumnou agenturou.

„Protože se na stranu ruských snah o vměšování do našich záležitostí postavil proti svým občanům i Hrad, je na poslancích, kteří neumožnili svým hlasem zkoumání neústavních kroků M. Zemana, aby zajistili jeho loajalitu vůči zákonům, zájmům a bezpečnosti této země a jejích občanů. Jsou totiž po svém hlasování za jeho kroky plně odpovědní,“ zlobí se Gabal.

Dodává také, že je na místě, aby vláda doplnila své interní memorandum ke stavbě nové jaderné elektrárny o tyto zásadní poznatky o nerespektování bilaterálních dohod z ruské strany a jejích snahách manipulovat naše vnitřní záležitosti.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Ivan Gabal maršál Koněv Osvobození

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy