Fiala chystá kompetenční žalobu, potvrdila Pekarová Adamová

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už chystá kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, kvůli tomu, že nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Žaloba by podle ní mohla být podaná Ústavnímu soudu do Vánoc s žádostí o její zrychlené projednání.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že prezident jmenuje vládu jako celek, důvody pro odmítnutí Lipavského označil v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News za "naprosto smyšlené". Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO a končící ministryně financí Aleny Schillerové je ale jedinou šancí ustavit kabinet bez Lipavského.

Sestavení kompetenční žaloby není podle Pekarové Adamové jednoduché. "Pan premiér Fiala na ní velmi intenzivně se svými spolupracovníky pracuje. Je připravována tak, aby mohla být velmi rychle podána," řekla.

Bartoš zopakoval, že Lipavský je jediným kandidátem koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN do čela ministerstva zahraničí. Lipavský podle něho reprezentuje program koalice. "Vláda by měla být jmenována kompletně včetně všech ministrů," uvedl předseda Pirátů. Za klíčové pro další kroky pak pokládá pondělní Zemanovo jednání s Fialou (ODS), kompetenční žaloba je podle Bartoše ve hře.

Možnosti dalšího postupu ale Bartoš nekonkretizoval. Na dotaz, zda bude vláda ustavena příští týden, odpověděl, že bude záležet na výsledku schůzky prezidenta s designovaným premiérem. "Stále věřím, že pondělní schůzka může do věci přinést jasno," uvedl. Kabinet by měl podle lídra Pirátů, jenž se má stát ministrem místního rozvoje, vzniknout co nejdříve. "Já počítám s tím, že bude jmenována vláda jako celek, respektive, že bude řešení, které povede k tomu, abychom měli tu vládu co nejrychleji," uvedla předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. Zmínila i variantu, že prezident by mohl ustoupit.

Schillerová označila spor za politický, na rozdíl od politiků nastupující vlády míní, že Zeman nepostupuje v rozporu s ústavou. Podle Schillerové je nutné, aby Česko mělo stabilní vládu s důvěrou Sněmovny, a je nepřijatelné, aby se čekalo se výsledek kompetenčního sporu. "Takže podle mého názoru zítra (v pondělí), se stejně nedozvíme nic jiného, než že ta vláda vznikne a vznikne bez Jana Lipavského," řekla Schillerová v debatě na CNN Prima News.

Končící ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že i kdyby dal Ústavní soud v případném kompetenčním sporu zapravdu Fialovi, neví, kdo by Zemana donutil jmenovací akt podepsat. Pekarová Adamová v takovém případě zmínila možnost ústavní žaloby na prezidenta pro hrubé porušení ústavy, pro niž by se ale musela najít v obou parlamentních komorách třípětinová většina hlasů.

Zeman zveřejnil své stanovisko k Lipavskému v pátek. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce (Česko,Slovensko, Polsko, Maďarsko). Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat. Na Univerzitě Karlově absolvoval bakalářské studium. Prezident tvrdí, že mu ústava neukládá povinnost, aby akceptoval každý návrh, který je mu předložen. Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodovali na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Miloš Zeman Jan Lipavský Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy