Dva senátoři, kteří byli v Itálii, jsou v karanténě

V karanténě jsou kvůli epidemii nového typu koronaviru dva čeští senátoři, kteří navštívili Itálii. Novinářům to dnes bez bližších podrobností oznámila vedoucí Kanceláře Senátu Jana Vohralíková, která předsedá krizovému štábu v horní komoře. Senátní tisková tajemnice Sue Nguyen ČTK řekla, že těmito senátory jsou Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21) a místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. Nakažení koronavirem u nich testy neprokázaly, dodala.

Z poslanců jsou stále v karanténě Petr Gazdík (STAN) a Vojtěch Munzar (ODS). Potvrdili to mluvčí Starostů a občanských demokratů. Karanténa už naopak skončila Karlu Krejzovi (ODS).

Zlínský senátor Goláň na svém twitteru počátkem března uvedl, že byl týden lyžovat v Cavalese v severní Itálii. O týden později nazval karanténu pro Čechy, kteří Itálii navštívili, za uvalení domácího vězení pro 20.000 spoluobčanů. Opatření podle senátora mělo odvést pozornost od kauz spojených s ANO a vláda se prý na to nepřipravila. Řada z dosavadních 94 českých pacientů se ale podle ministerstva zdravotnictví nakazila právě během pobytu v Itálii.

Vláda jasně věděla, že v tomto období jezdí do Itallie desetitisíce Čechů, žadným způsobem tuto situaci neřešila a na jejich návrat se vůbec nepřipravila. Uvalit 20 tis. lidí do karantény, pak bylo pro ni jediné řešení jejího nic nedělání...

— Tomáš Goláň (@golan_tomas) March 8, 2020

V únoru byla lyžovat v Itálii senátorka a starostka Prahy 10 Renata Chmelová z klubu KDU-ČSL. V lyžařském středisku Canazei a v okolí města Trento byla do 22. února, vrátila se tedy ještě před zavedením karantény. Minulý týden se zúčastnila jednání zastupitelstva, což některým jeho členkám podle serveru seznamzprávy vadilo. Chmelová na svém twitteru uvedla, že ona i její děti čelily po zveřejnění článku nadávkám a výhrůžkám.

#koronavirus @SeznamZpravy a #ClickBait?Proč lžete @RadekNohl o mém pobytu v Itálii před 14 dny?Vystavil jste nejen mně, ale hlavně mé děti výhrůžkám, nadávkám ... Co na to @SeznamZpravy?Zareagujete?@SenatorkaRenata@SenatCZ #starostkarenata @Praha10official

— Renata Chmelová (@SenatorkaRenata) March 7, 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke klidu, rozvaze a zodpovědnému chování. V závislosti na vývoji situace se šířením koronaviru ale naznačil, že horní komora by mohla v případě nezbytnosti zrušit své zasedání, které je naplánováno na příští týden. "Budeme nejdříve omezovat účast veřejnosti, a pokud to bude nutné, tak i rušit jednání orgánů Senátu včetně například orgánů pléna," uvedl.

Vohralíková uvedla, že Kancelář Senátu postupuje v návaznosti na doporučení Bezpečnostní rady státu. Krizový štáb se znovu sejde v pondělí, aby rozhodl o dalším postupu. Zatím štáb senátorům doporučil, aby se při schůzi obešli bez svých asistentů a dalšího doprovodného personálu.

Sněmovna se kvůli koronaviru ve středu rozhodla předčasně ukončit své zasedání. V případě Senátu by stejný krok znamenal, že zákony, které má projednat, by byly postoupeny prezidentovi jako přijaté. Horní komora má totiž na rozdíl od Sněmovny z ústavy na projednání zákonů pouze 30 dní od obdržení tisku s výjimkou zákonů ústavních.

Senát v rámci prevence proti šíření koronaviru zrušil veškeré akce pro veřejnost, jako jsou konference, semináře, besedy nebo vernisáže. Přístup veřejnosti na jednání senátních výborů a schůzi horní komory byl omezen, přísnější pravidla platí i pro média. Schůzi Senátu budou moci lidé sledovat prostřednictvím senátního webu, z jednání výborů je k dispozici zvukový záznam. Podobná opatření přijala i Sněmovna. 

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 
Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Senát ČR Tomáš Goláň (senátor) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy