Elektronický náramek už hlídal přes 300 Čechů. Budím se omotaný kabelem, říká "vězeň"

Elektronické náramky hlídaly do konce letošního září 304 odsouzených či stíhaných lidí, z toho 261 mužů. Ve většině případů je museli nosit domácí vězni, sloužily rovněž jako nahrazení vazby a několikrát také při podmíněném propuštění z vězení. Stanovené podmínky dohledu závažně porušilo zhruba deset procent monitorovaných.

Novinářům to dnes řekly ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a šéfka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Nyní náramky hlídají 152 lidí, probační služba má k dispozici 280 zařízení a jejich počet se podle Matouškové v dohledné době navýší na čtyři stovky.

"S fungováním monitoringu jsem spokojena, méně znamená více," uvedla Benešová a připomněla problémy na Slovensku, kde podle ní systém od počátku "předimenzovali".

"Budu ráda, když osob pod kontrolou bude víc. Snažíme se ten systém uvést více v chod," řekla ministryně. Justice je podle ní konzervativní a na veškeré změny si zvyká postupně. Ministerstvo proto k elektronickému monitoringu pořádá semináře pro soudce i státní zástupce. "Musíme je přesvědčovat a dokazovat jim, že ten systém je dobrá věc," podotkla Benešová. Soudy v roce 2017 uložily 170 trestů domácího vězení, loni 194 a letos za tři čtvrtě roku zatím 181.

Podle ministryně je častější ukládání elektronického monitoringu otázkou času, obdobně jako tomu bylo u peněžitého trestu. Velký prostor vidí u lidí odsouzených za neplacení výživného. "Myslím, že by to mohl být jeden z prostředků, jak donutit otce, aby platili," podotkla.

Náramky začalo ministerstvo využívat loni 7. září, rutinní provoz spustilo o dva týdny později. Od té doby mělo náramek na noze 250 domácích vězňů, dále 47 lidí, kteří by jinak putovali do vazební cely, a sedm lidí podmíněně propuštěných z výkonu trestu. Nejvíce monitorovaných bylo na severu Čech, na jižní Moravě a v západních Čechách.

Porušení stanovených povinností zjistila probační služba v 858 případech, většina ale nebyla natolik intenzivní, aby bylo nutné přistupovat k další represi. Odsouzení například nedodrželi stanovený režim v řádu minut nebo u zařízení zapomněli včas dobít baterii. U 29 lidí informovala probační služba o neplnění podmínek soudy, které zatím rozhodly v devíti z těchto případů - sedm domácích vězňů poslaly za mříže, dva obviněné vzaly do vazby.

Část domácích vězňů - celkem 42 - náramek nedostalo ani po zavedení elektronického monitoringu do praxe. Jedenáctce z nich už se totiž blížil konec trestu, u dalších nešlo zařízení použít ze zdravotních důvodů nebo kvůli typu jejich zaměstnání. Někteří domácí vězni doma neměli zavedený elektrický proud, který je nezbytný pro dobíjení náramku.

Náramky nejčastěji hlídaly pachatele maření výkonu úředního rozhodnutí, následovala krádež, ohrožení pod vlivem návykové látky a zanedbání povinné výživy. Monitorovaly ale i výtržníky nebo podvodníky.

Jednou z výhod náramků je to, že odsouzený či obviněný člověk může přes den chodit do práce. Dnes to novinářům potvrdil i pan František, který si odpykává domácí vězení za neplacení alimentů a pracuje jako elektrikář v automobilce. "Jsem rád, že jsem dostal tuto možnost a nemusel si to odsedět," řekl. "Okolí to chápe, nebo si z toho dělá legraci," popsal reakce svých kolegů na náramek. Postěžoval si ale na to, že baterie zařízení se rychle vybíjí. "V noci musím spát s kabelem a ráno se vzbudím omotaný," uvedl. Podle probační služby však se zařízením žádné větší technické problémy nejsou.

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Izraelská firma SuperCom nedodala Česku elektronické náramky, monitoring odsouzených ohrožen

Izraelská firma SuperCom nedodala objednanou novou sadu 120 elektronických náramků pro odsouzené. Podle Probační a mediační služby (PMS) kvůli tomu hrozí přechodné omezení monitoringu a jeho nahrazení namátkovými kontrolami probačních úředníků. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka a dodal, že PMS se již připravuje i na variantu vypsání nové veřejné soutěže.
Věznice

Osvědčily se elektronické náramky? Probační služba zveřejnila zajímavá fakta

Elektronické náramky aktuálně sledují pohyb více než stovky odsouzených a obviněných naráz. Hranici sta souběžně sledovaných klientů překročila Probační a mediační služba (PMS) v tomto týdnu. Celkově už náramky od zářijového zavedení do praxe nosilo nebo nosí 140 lidí, převážně domácí vězni. ČTK to sdělila mluvčí PMS Kristina Labohá.

Více souvisejících

elektronické náramky Marie Benešová Probační a mediační služba justice Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy