EU musí snížit závislost na dovozu léků z Číny, soudí čeští politici

Evropská unie musí snížit svou závislost na dovozu léků z Číny, kterou odhalila pandemie koronaviru. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli eurokomisařka Věra Jourová, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Europoslanec ale varoval, že tento krok může vést k růstu cen, a vyjádřil pochybnosti o tom, zda si ho EU bude moct dovolit provést současně se svým plánem na razantní omezení emisí skleníkových plynů.

"Tahle krize ukázala, že máme chorobnou závislost na Číně a Indii, co se týče léčiv. Je to něco, co nás dělá zranitelnými, musíme to zásadně změnit," řekla Věra Jourová. Podle ní je třeba hledat nové dodavatelské řetězce a také se snažit posílit výrobu léčiv přímo v Evropě.

Evropská komise podle Jourové do konce dubna připraví strategický plán pro posílení soběstačnosti EU v produkci léků, který následně dostanou k posouzení lídři členských zemí a Evropský parlament. Strategie by se měla promítnout i do připravovaného rozpočtového rámce unie na roky 2021 až 2027, uvedla eurokomisařka.

"Je nesmírně důležité omezit naši závislost zejména na Číně ve strategických komoditách," řekl Vondra. Upozornil ale, že přesun výroby do Evropy bude znamenat růst nákladů, a tím i cen. Očekává také, že Čína v reakci na takový krok EU zastaví své kroky v omezování emisí, které na globálním poli prosazuje především unie.

Europoslanec také vyjádřil pochybnosti o tom, zda bude pro EU ekonomicky únosné současně prosazovat soběstačnost v léčivech a takzvanou uhlíkovou neutralitu.

Podle Petříčka nemusí snížení závislosti na Číně znamenat automaticky zdražení léků, podle něj to lze řešit i zajištěním dovozů z jiných zemí. Ministr zároveň podotkl, že v případném přesunu výroby léčiv do Evropy vidí i příležitost pro české firmy.

Související

Více souvisejících

Věra Jourová Tomáš Petříček Alexandr Vondra EU (Evropská unie) léky Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 34 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy