Europoslanci: V Česku nefunguje systém pro zjištění střetu zájmů

Europoslanci mají dojem, že v České republice nefunguje jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. Je zapotřebí situaci v příštích týdnech a měsících zanalyzovat. Na tiskové konferenci při ukončení mise skupiny poslanců Evropského parlamentu v ČR to řekla předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová.

 Jeden z členů mise Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) také uvedl, že v Česku není směrnice o praní špinavých peněz dobře aplikovaná. Ne všechny společnosti dodnes splnily povinnost a identifikovaly skutečného majitele, řekl.

"Přijeli jsme s celou řadou otázek, dostali jsme řadu odpovědí a nakonec odjíždíme a máme mnohem více otázek. Získali jsme dojem, že není zaveden jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. Je zapotřebí, abychom postupně zanalyzovali situaci v příštích týdnech a měsících. Dostali jsme řadu informací, které musíme zanalyzovat, které se týkají slabin a nedostatku systému. Dozvěděli jsme se různé právní názory na téma střet zájmů," uvedla Hohlmeierová.

V Česku chybí odpovědný systém, který by řešil střet zájmů, konstatovala na závěr mise členů @EP_BudgControl předsedkyně @MHohlmeier . Zastala se kolegů @TomZdechovsky a @vonpecka , které premiér Babiš označil za vlastizrádce. Více na @Radiozurnal1 @CRoPlus @iROZHLAScz pic.twitter.com/GYkDKUuNRW

— Filip Nerad (@FilipNerad) February 28, 2020

"Nejsme tu od toho, abychom někoho odsuzovali, ale abychom hledali nedostatky a zjišťovali, jak jsou evropské prostředky vynakládány," dodala. Europoslanci podle ní nechtějí zasahovat do auditů Evropské komise týkajících se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle Zdechovského se delegace zabývala propojeností podniků. "Vidíme velikánský problém hlavně pro malé a střední podniky. Ty velké mohou získávat dotace až ve výši stovek milionů korun a potom ty částky, které jsou pro ty malé, jsou opravdu neskutečně malé," uvedl. Řešili také evropskou směrnici o praní špinavých peněz. "V České republice bohužel není dobře aplikovaná. Ne všechny společnosti dodnes splnily povinnost a identifikovaly skutečného majitele. Majitelé jsou identifikováni na základě čestných prohlášení, což považujeme za nedostatečné a budeme vést v rámci Evropské unie další dialog, aby se tato věc odstranila" dodal Zdechovský.

Podle Mikuláše Peksy (Piráti) ministerstvo financí v minulém volebním období odvedlo špatnou práci při zavádění směrnice. "Znemožňuje jednoduchou kontrolu propojenosti všech společností, které přijímají dotace. Zároveň je signifikantním způsobem podceněna pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu, který takto propojené firmy může jen velmi obtížně nebo vůbec kontrolovat," doplnil.

"Odvážíme si odtud desítky podnětů, kterými se budeme v nejbližší době zabývat. Tímto mise nekončí. Musíme ověřit podněty u Evropské komise, (Evropského úřadu pro boj proti podvodům) OLAF a dalších institucí. Věci, které tady zjišťujeme, tak to jejich prověřování, popřípadě, když to předáme OLAF, vyšetřování, poběží příští měsíce," dodal Zdechovský. Delegace nyní o nálezech z Prahy sepíše závěrečnou zprávu.

V delegaci bylo pět členů výboru CONT. Šestým europoslancem ve skupině byl Peksa, který členem výboru není. V delegaci jsou představitelé frakcí evropských lidovců, socialistů a zelených.

Který trestný čin dle @AndrejBabis, který obvinil z vlastizrady @TomZdechovsky spáchal? Rozvracení republiky, teroristického útoku, teroru, nebo sabotáže? Nic z toho!Vyjádření premiéra je za hranou a měl by se omluvit. Chtít transparentnost a férovost v ?? není vlastizrada!

— Marian Jurečka (@MJureka) February 28, 2020

Skupina poslanců do ČR dorazila zjišťovat fakta o údajném střetu zájmů premiéra Babiše. Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy Babiš stále má vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možným premiérovým střetem zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš v minulosti obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítl a označil ho za politickou záležitost.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš Mikuláš Peksa (Piráti) europoslanci dotace Agrofert

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 15 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 39 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy