Evropská komise dostala české vysvětlení k voucherům, po analýze zváží postihy

Evropská komise dostala od deseti zemí včetně Česka odpovědi na vytýkací dopisy k voucherům za zájezdy zrušené kvůli koronavirové krizi. Brusel bude nyní vysvětlení členských zemí analyzovat, než sáhne k případným postihům. Novinářům to dnes sdělil mluvčí komise, podle něhož Brusel i přes výjimečnou situaci hodlá zaručit zákazníkům cestovních kanceláří či aerolinek právo na vrácení peněz.

Evropské státy se snaží usnadnit situaci společnostem zasaženým koronavirovými omezeními. Téměř polovina unijních zemí přijala či chystá normy umožňující firmám v cestovním ruchu, aby místo vracení peněz dočasně nabízely lidem poukazy. Směrnice EU však lidem zajišťuje právo na to, aby do dvou týdnů získali za zrušené zájezdy zpět hotovost. EK proto rozeslala v polovině května 13 státům, u nichž podle ní hrozilo porušení těchto pravidel, dopisy se žádostí o vysvětlení.

Podle mluvčího Christiana Wiganda ke dnešku obdržel Brusel desítku odpovědí, které nyní analyzuje. "Komise nebude váhat sáhnout k nutné akci, aby zajistila plné dodržování unijních norem a ochránila práva klientů," sdělil mluvčí, podle něhož zbylé státy ještě odpovědi chystají.

EK v květnových doporučeních týkajících se letní turistické sezóny vyzvala společnosti, aby poskytovaly zákazníkům vouchery za výhodných podmínek, které by je motivovaly k jejich využití, ale právo na vrácení peněz lidem komise ponechala.

Mezi kritizovanými zeměmi byla vedle Česka například Francie, Belgie, Nizozemsko, Chorvatsko nebo Estonsko. Zástupci vlád Česka či Belgie již dali najevo, že chtějí Brusel přesvědčit, aby poskytování poukazů místo hotovosti dočasně umožnil s tím, že lidé po určité době dostanou peníze, pokud vouchery nevyužijí. Podle Wiganda je komise se všemi zeměmi v kontaktu. Na dotaz, zda nebude EK hledat vzhledem k výjimečnosti situace kompromisní řešení, Wigand neodpověděl. Jasné není ani to, jak dlouho bude EK odpovědi analyzovat.

Pokud Brusel dospěje k závěru, že nějaká země právo EU porušuje, může zahájit oficiální řízení, které teoreticky může skončit udělením pokuty.

Související

Bydlení, ilustrační foto

V Česku přibývá neobydlených bytů, zjistilo MMR. Jsou jich stovky tisíc

Od roku 2011 se počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech v Česku zvýšil o zhruba 40 % na 200 tisíc. Vyplývá to z nové studie Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi důvody je také nevyhovující technický stav nemovitostí, resort proto zajistil z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce. Prázdné byty má skrze pozitivní motivaci pomoci vrátit na trh také navrhovaný zákon o podpoře v bydlení.

Více souvisejících

Ministerstvo pro místní rozvoj evropská komise Česká republika cestovní kanceláře dovolená EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 8 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 36 minutami

před 43 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy