Evropská komise zrušila rozhodnutí k dotacím pro Agrofert, ČR stáhne žalobu

Česká vláda vezme zpět únorovou žalobu, kterou podala k evropskému soudnímu dvoru kvůli pozastaveným dotacím pro Agrofert Holding. Evropská komise totiž své rozhodnutí zrušila, podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého tak žaloba pozbyla smyslu.

Informuje o tom iRozhlas.cz. Komise zároveň vydala nové rozhodnutí pozastavující platbu k jednomu projektu, ministerstvo tak zřejmě navrhne, aby kabinet podal novou žalobu, která bude reagovat na aktuální stanovisko Evropské komise.

Brusel platby pro holding Agrofert pozastavil kvůli probíhajícímu auditnímu šetření o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Šlo o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši 6,3 milionu korun.

"Evropská komise své rozhodnutí zrušila, čili - jinak řečeno - jsme vyhráli," řekl serveru vládní zmocněnec pro zastupování státu před unijním tribunálem Martin Smolka. Také podle něj má však stále smysl se soudit, když Brusel v rámci auditního šetření ke střetu zájmů premiéra Babiše nadále blokuje peníze na jeden projekt.

Důvodem je podle Smolky i to, aby se do budoucna vyjasnil výklad českého zákona o střetu zájmů v případě dotací vyplacených skrze Státní zemědělský intervenční fond. Ten loni v listopadu po analýze tuzemské legislativy oznámil, že se na něj nevztahují rozpočtová pravidla, tudíž ani paragraf o střetu zájmů. "Vzhledem k procesním předpisům a judikatuře Soudního dvora Evropské unie není možné v současné žalobě pokračovat s tím, že by se případ ‚osekal‘ na jediný zbylý projekt. V tomto případě by tedy stálo za to podat novou žalobu," míní Smolka.

Odblokování evropských peněz pro holding Agrofert, tedy s výjimkou jednoho projektu, avizoval po lednové schůzce se zástupci unijních kontrolorů už šéf zemědělského fondu Martin Šebestyán. "K proplacení tam máme dosud jediný projekt, který je v hodnotě 1,6 milionu korun," prohlásil den po jednání v Bruselu. Vláda přesto podala žalobu, podle resortu šlo o princip, citoval ministerstvo Deník N, který na materiál upozornil.

Ministerstvo zemědělství podle mluvčího nyní zřejmě podá novou žalobu. Důvody pro to se soudit jsou podle něj stále stejné: "A sice posouzení výkladu relevantních ustanovení soudem Evropské unie." Novou žalobu bude muset podobně jako v únoru schválit nejdříve kabinet, tehdy ji odhlasoval jednomyslně. Babiš se jednání neúčastnil.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. "Výhrady směrem k nám, které se objevovaly zejména v médiích, byly neopodstatněné. Stále platí, že jde o věc mezi ČR a EK. Agrofert není účastníkem řízení. Pokud jde o údajný střet zájmů, naše stanovisko je stále konzistentní - náš někdejší akcionář učinil vše, co po něm novelizovaný zákon o střetu zájmů požadoval," dodal dnes mluvčí koncernu Hanzelka.

Agrofert Babiš vlastnil do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Agrofert evropská komise dotace Andrej Babiš Česká republika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy