Exministr Vojtěch se má stát velvyslancem ve Finsku

Bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch se zřejmě stane českým velvyslancem ve Finsku. Jeho nominaci podle informací serveru SeznamZprávy schválila minulý týden vláda. S vysláním Vojtěcha na diplomatický post v Helsinkách ještě musí souhlasit prezident Miloš Zeman. V čele ministerstva zdravotnictví stál Vojtěch od prosince 2017 do loňského září, kdy na funkci rezignoval.

Informaci o Vojtěchově nominaci na velvyslance získal web od dvou zdrojů, z nichž jeden je členem vlády. Na diplomatický post do Helsinek navrhl bývalého ministra přímo premiér Andrej Babiš (ANO), uvedl server. Podle něj se proto mezi znalci diplomatických poměrů neočekává, že by prezident s Vojtěchovým vysláním nesouhlasil.

Reakci Vojtěcha ani Babiše se webu nepodařilo sehnat. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) serveru pouze řekl, že informaci nemůže komentovat.

Vojtěch (34) vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V letech 2013 až 2014 působil jako právník ve společnosti MAFRA (mj. vydavatel deníku Mladá fronta Dnes nebo Lidové noviny), v červnu 2014 se stal tajemníkem na ministerstvu financí vedeném Andrejem Babišem, od září 2016 byl členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

V minulosti byl členem ODS. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 byl zvolen poslancem v Jihočeském kraji jako nestraník za hnutí ANO.

Ministerstvo zdravotnictví řídil Vojtěch během loňské první fáze pandemie covidu-19, která bezprecedentně omezila každodenní život, volný pohyb i ekonomiku země. Pozornost i vlnu kritiky vyvolal Vojtěch řadou personálních změn, které provedl mimo jiné ve vedení fakultních nemocnic. Kritice čelil také kvůli údajně nevýhodným zakázkám ministerstva zdravotnictví na nákup ochranných pomůcek.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Finsko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy