Exministr Vít Bárta prohrál soud. 20 milionů od státu nedostane

Někdejší ministr dopravy Vít Bárta nedostane od státu 20 milionů korun, kterých se domáhal jako nemajetkové újmy za své trestní stíhání. Pražský městský soud dnes pravomocně rozhodl o tom, že nárok bývalého šéfa strany Věci veřejné je promlčený. Bárta dříve čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu však vinu neprokázala.

Bývalý vrcholný politik byl zproštěn obvinění po dvouletém stíhání. V souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra. V trestním řízení se hájil tím, že peníze poskytnuté tehdejším poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí byly půjčky, nikoliv úplatky, kterými si chtěl zajistit loajalitu spolustraníků.

Rozsudek, který Bártu zprostil obvinění z korupce, nabyl právní moci v březnu 2013. Nárok na odškodnění vůči státu uplatnil politik až v dubnu 2014, čímž podle soudů překročil šestiměsíční promlčecí lhůtu.

Bárta dostal už dříve od ministerstva spravedlnosti 335.000 korun za náklady na právní zastoupení v trestní kauze, úřad se mu také omluvil. Muž však zažaloval stát o více než 23 milionů korun. Dvacet milionů chtěl za zásah do svého osobního i politického života, další tři miliony požadoval za nesprávný úřední postup po pravomocném zproštění obžaloby. Druhý z nároků soudy pravomocně zamítly už dříve.

Exministr dnes k soudu nepřišel. Jeho právník uvedl, že postup státu byl v rozporu s dobrými mravy. Argumentoval také dopisem, kterým se ministerstvo jeho klientovi omluvilo za trestní řízení. Dovozoval, že úřad touto listinou uznal právo Bárty na zadostiučinění. Soud ale dospěl k jinému závěru. "K žádnému uznání nedošlo, žalovaný (ministerstvo spravedlnosti) pouze vyjadřuje lítost nad tím, že byl žalobce (Bárta) nezákonně trestně stíhán. Není tam uvedena výše dluhu, takže se v žádném případě nemůže jednat o uznání dluhu," konstatoval předseda odvolacího senátu René Fischer.

Pražský městský soud dnes ohledně promlčení zaujal opačný postoj, než když o Bártově odvolání rozhodoval poprvé. Fischerův senát tehdy žalobu ohledně 20 milionů vrátil obvodnímu soudu k novému projednání s tím, že promlčecí lhůta neběžela po dobu, kdy Nejvyšší soud rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání, které v Bártův neprospěch podali tehdejší i současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle tohoto názoru začala lhůta běžet až v lednu 2014, a Bárta měl tedy čas na podání žaloby až do července 2014.

Toto rozhodnutí městského soudu však následně letos v létě zrušil Nejvyšší soud, a to na základě úspěšného dovolání ministerstva spravedlnosti. Fischerův senát nyní musel respektovat závěr, že věc je promlčená.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta soudy odškodnění

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy