Experti vyzvali poslance, aby schválili teritorialitu exekutorů

Experti na dluhovou problematiku vyzvali poslance, aby schválili zavedení místní příslušnosti exekutorů a jejich přidělování soudem. Podle zástupců organizací na pomoc dlužníkům by se tak proces vymáhání zjednodušil a zlepšila by se situace zadlužených i jejich zaměstnavatelů. Novinářům to dnes řekli pracovníci Charity ČR, poraden či Institutu prevence a řešení předlužení (IPŘP).

Sněmovna nyní projednává dvě novely exekučního řádu s úpravou pravidel - vládní a poslaneckou. Při takzvané teritorialitě exekutorů by se všechny dlužníkovy exekuce sloučily do jednoho řízení. Vyřizovaly by se v místě bydliště. Podle některých zákonodárců by ale místní příslušnost měla platit jen do určité výše vymáhaných pohledávek. Podle kritiků by to bylo výhodné pro největší exekuční úřady a velké věřitele.

Experti před podobnými návrhy a kompromisními verzemi varují. "Každá další varianta sníží efektivitu. Dopadne to pak jako s DPH na pivo či s otevírací dobou o svátcích, kdy není jasné, který je velký a který malý. Vznikne paskvil," uvedl šéf IPŘP Radek Hábl.

Experti prosazují, aby se všechny exekuce sloučily do jedné. Exekutora by určil soud. Podle mapy exekucí mělo v roce 2018 nějakou exekuci 821.000 Čechů a Češek. Tři a víc exekucí experti evidovali u 489.000 lidí, deset a víc exekucí pak u 159.000 dlužníků a dlužnic. Celkem se předloni vedlo 4,68 milionu exekucí. Vymáhaná jistina činila 297 miliard korun. Pokud by se podle Hábla započítaly odměny exekutorů, advokátní tarify a další poplatky, byla by částka nejspíš dvojnásobná. "Exekuce jsou obrovský byznys," poznamenal Hábl.

Odborníci na sociální problematiku považují předlužení za jeden z nejvážnějších problémů Česka a za zásadní překážku v zaměstnávání. Podle ředitele Diecézní charity Plzeň Jiřího Lodra vysoký počet exekučních řízení komplikuje situaci nejen dlužníkům, ale i jejich zaměstnavatelům. Než by vyřizovali desítky exekučních rozhodnutí a srážek ze mzdy, raději se s pracovníky rozloučí už ve zkušební době, popsal Lodr. Řada krátkých zaměstnání v životopise pak komplikuje další uplatnění, člověk vypadá nespolehlivě.

"Najednou klienta (dlužníka) po půl roce práce s ním ztratíme, protože už nemá motivaci věc dál řešit a v dluzích se utopí," uvedl Lodr.

Experti se dnes sešli v Praze, aby diskutovali o opatřeních ke zmírnění předlužení. Chtějí přesvědčit politiky, aby úplnou teritorialitu podpořili. Prosazovat chtějí třeba také omezení či zákaz reklamy na půjčky. Kritizovali reklamní akce, kdy úvěrové společnosti nabízejí výhodný předprodej či výprodej půjček nebo sázení stromů za to, že se u nich lidé zadluží. Při rychlých půjčkách navíc není možné ověřit, zda žadatelé už nemají dluhy, poukázali odborníci. Stěžovali si na to, že obchodní zástupci nabízejí úvěry i klientům azylových domů a dalších zařízení pro osoby v tísni. Dostupné by podle odborníků mělo být poradenství a v budoucnu by se měla upravit znovu pravidla pro ponechání nezabavitelné částky.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Poslanecká sněmovna zákony dluhy

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy