Exposlanec ČSSD Foldyna se stal členem hnutí SPD

Bývalý poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se stal členem hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), do jehož poslaneckého klubu vstoupil v dubnu. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Od sociálních demokratů Foldyna odešel na konci února. Za SPD také kandiduje v blížících se krajských volbách v Ústeckém kraji, je na třetím místě listiny.

Foldyna dříve prohlásil, že ČSSD se politicky změnila od doby, kdy byl v 90. letech jejím předsedou současný prezident Miloš Zeman. "Pan prezident vyprofiloval sociální demokracii jako stranu, která respektovala národní zájmy, a stranu, která sdružovala v sobě i myšlenku odpovědnosti k této zemi. To je velký rozdíl se sociální demokracií dneška. Sociální demokracie dneška usiluje o rozpuštění této země v Evropské unii, slovo národní zájem je něco, co zásadně nepoužívá," řekl v dubnu Foldyna.

Proto se rozhodl spolupracovat s SPD, která vůči EU vystupuje kriticky a opakovaně vyzvala k odchodu Česka z unie.

Foldyna měl dlouhodobě spory s vedením ČSSD, kritický byl zejména k místopředsedovi strany a ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi. Loni se Foldynu strana neúspěšně pokusila vyloučit. Letos na konci února oznámil odchod z ČSSD, představitelé strany konstatovali, že názorově se se sociální demokracií rozešel už dřív.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Svoboda a přímá demokracie (SPD) ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy