Expremiér Nečas slaví 55. narozeniny. Co jste o něm nevěděli?

Bývalý premiér a předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Nečas, který se narodil 19. listopadu 1964, dlouho patřil k politikům, jimž se vyhýbaly skandály. Zásadní změnu přinesl skandál kolem jeho spolupracovnice a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové), který ho stál nejen postavení v čele vlády, ale přinesl mu i policejní stíhání.

Nečas se narodil v Uherském Hradišti. Vystudoval fyziku na Univerzitě J. E. Purkyně (dnešní Masarykova univerzita) v Brně. V roce 1988 zde získal doktorát a v letech 1988 až 1992 pracoval jako výzkumný a vývojový pracovník v Tesle Rožnov.

V roce 1991 vstoupil do ODS a záhy byl zvolen předsedou oblastní rady strany ve Vsetíně. V roce 1992 byl poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny, místo ve Sněmovně si udržel v dalších volbách a poslancem byl až do roku 2013.

V roce 1999 byl poprvé zvolen místopředsedou ODS, když na kongresu tvrdě zkritizoval tehdejší "nepolitickou politiku", tedy občanská hnutí nespokojená s politickou situací. Ve vedení ODS se Nečas udržel i po odchodu její stěžejní postavy Václava Klause v roce 2002 a nástupu nového předsedy Mirka Topolánka, v letech 2004 až 2006 byl prvním místopředsedou strany. V obou Topolánkových vládách (2006-09) získal místo vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí.

Nečasova politická kariéra nabrala obrátky před volbami v roce 2010, kdy narychlo nahradil Topolánka na pozici volebního lídra ODS. Ve volbách sice Nečasem vedená ODS nezvítězila, druhé místo a nízký koaliční potenciál vítězné ČSSD vedené Jiřím Paroubkem však umožnily vznik pravicové vládní koalice s Nečasem v čele.

Tříleté Nečasovo působení v čele kabinetu ukončila v roce 2013 kauza kolem šéfky jeho kabinetu, a v té době také již partnerky, Jany Nagyové. Nečas kvůli vyšetřování své partnerky v kauze kolem možného zneužívání Vojenského zpravodajství a údajného podplacení exposlanců ODS, kteří se vzdali mandátu a přijali místa ve firmách se státní účastí, 17. června podal demisi. Ve stejný den rezignoval i na funkci předsedy ODS. V roce 2014 ho policie obvinila v kauze "trafik" pro exposlance z uplácení. V kauze zneužití Vojenského zpravodajství dostala Nečasová tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Nečasová čelí také obvinění v kauze krácení daní, v kauze vyzrazení utajované zprávy BIS ji soud nepravomocně zprostil obžaloby.

Nečas se během studií oženil, s dnes již bývalou manželkou Radkou má syny Ondřeje a Tomáše a dcery Terezu a Marii. Rozvedl se v roce 2013 a krátce poté se znovu oženil s Nagyovou. Po odchodu z politiky se stal společníkem ve firmě NESTAC Consulting, působí na akademii CEVRO a podle některých informací navázal spolupráci s majitelem finanční skupiny SPGroup Pavlem Sehnalem. Byl také členem poradní rady Institutu Nové hedvábné stezky.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy