Favoritem voleb je dle průzkumů hnutí ANO, opoziční koalice jsou mu v patách

Sněmovní volby podle průzkumů opět vyhraje vládní hnutí ANO před koalicemi Spolu a Piráty se STAN. Poslanci zůstanou SPD i KSČM. ČSSD naopak hrozí odchod z dolní komory, v níž by tak zůstalo osm stran a hnutí místo původních devíti.

Z neparlamentních uskupení má nejblíže k překonání hranice pro vstup do Sněmovny hnutí Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty. Vyplývá to ze srovnání průzkumů, které agentury provedly od letošního května.

Hnutí premiéra Andreje Babiše vede žebříčky voličských preferencí dlouhodobě. Minulé sněmovní volby před čtyřmi lety vyhrálo se ziskem 29,64 procenta hlasů, letos může podle průzkumů pomýšlet na zisk hlasů nejméně čtvrtiny voličů. Preference ANO měly v první polovině roku sestupnou tendenci, během léta vzrostly na zářijovou úroveň. Nejlepších výsledků dosahovalo ANO v průzkumech agentury STEM, podle níž by počátkem září získalo 32,4 procenta hlasů. Naopak podle agentury Kantar CZ podpora ANO v květnu spadla na 20 procent, v září činila 24,5 procenta.

Druhá příčka zřejmě bude patřit koalici Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Získat by měla nejméně pětinu hlasů, což jí přisuzují průzkumy agentur STEM, CVVM či Median. Podle Kantar CZ a Ipsos by tato koalice mohla získat kolem 23 procent hlasů. Koalice Pirátů a Starostů podle průzkumů obsadí patrně bronzovou příčku, i když ještě počátkem léta mohla pomýšlet na zisk čtvrtiny hlasů. Během léta ale její podpora podle průzkumů klesla k pětinovému zisku.

Pod stupni vítězů s pomyslnou bramborovou medailí asi bude SPD, kterou podobně jako před čtyřmi lety, kdy získala 10,64 procenta hlasů, podporuje zhruba desetina voličů. Těsně nad pětiprocentní hranicí se pohybuje KSČM, která tak pravděpodobně neobhájí všechna místa ve Sněmovně. Před čtyřmi lety získala 7,76 procenta hlasů.

Vládní sociální demokracii po neúspěchu v jiných typech voleb hrozí, že se na rozdíl od ostatních parlamentních stran ve Sněmovně neudrží. Loni v krajských volbách celostátně získala 4,93 procenta hlasů a v souběžných senátních volbách neobhájila jediný mandát. Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny překonala sociální demokracie naposledy podle červnových průzkumů a podle červencového šetření CVVM. Před čtyřmi lety ve sněmovních volbách hlasovalo pro ČSSD 7,27 procenta voličů.

Podobně jako sociální demokracie je na tom Přísaha, která ještě v červnu byla podle průzkumů na postupových místech. Podle většiny agentur ale během léta hnutí spadlo pod pětiprocentní hranici. Uchovává si ale alespoň naději na peníze za získané hlasy, podobně jako uskupení Trikolora, Svobodní, Soukromníci.

Hlasovat by podle průzkumů mohly podobně jako v minulosti tři pětiny voličů. Jen zhruba polovina z nich už má vybráno, kterou z kandidujících stran bude volit. Ostatní se rozhodnou až v týdnu před volbami, výsledky hlasování se tak mohou od volebních modelů lišit.

Předvolební průzkumy o podpoře kandidujících stran budou moci být publikovány naposledy v pondělí. Od úterý až do uzavření volebních místností v sobotu ve 14:00 platí ze zákona zákaz jejich zveřejňování. Opatření má zamezit ovlivňování voličů na posledních chvíli.

Související

Více souvisejících

Volby volby 2021 průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy