Fiala a BIS chtějí sladit terminologii zákona o zpravodajských službách s dalšími předpisy

Především sladit terminologii zákona o zpravodajských službách s dalšími předpisy má za cíl novela, kterou předložili do připomínkového řízení společně premiér Petr Fiala (ODS) a Bezpečnostní informační služba (BIS). Novela nepřináší věcné změny, mírně však upravuje vymezení působnosti českých tajných služeb, kterými jsou vedle kontrarozvědky BIS také civilní rozvědka Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a Vojenské zpravodajství (VZ).

Předkladatelé v důvodové zprávě uvádějí, že zákon o zpravodajských službách byl od roku 1994 vícekrát novelizován, aby odrážel technologický a společenský vývoj. Na základě posledních zkušeností s činnostmi, které ohrožují národní bezpečnost, je podle důvodové zprávy potřeba lépe vymezit působnost zpravodajských služeb.

Například BIS by podle nového znění zákona neměla zabezpečovat informace o "činnostech ohrožujících státní a služební tajemství", ale o "záměrech i činnostech ohrožujících ochranu utajovaných informací". Doplnit povinnost zjišťovat informace také o "záměrech" má předpis doplnit i u činností, které mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy ČR.

Zákon má také nově přímo v popisu působnosti BIS uvádět, že kontrarozvědka má zjišťovat informace o záměrech a činnostech "spočívajících v šíření a zneužití zbraní a střeliva, zbraní hromadného ničení, jejich nosičů, vojenského materiálu, výbušnin a zboží dvojího užití". Podobné formulační změny se týkají i ÚZSI a VZ.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

BIS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy