Fiala: Demokratické koalice mohou sestavit vládu, Zeman je nemůže ignorovat

Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu. Změna je tady, my ji uděláme, oznámil předseda ODS Petr Fiala volební vítězství koalice občanských demokratů, lidovců a TOP 09 Spolu. Za přirozeného spojence má koalici Pirátů a Starostů. Tyto dva subjekty získaly v dolní parlamentní komoře zřejmě 108 mandátů. S jednáním začne do 24 hodin. Prezident Miloš Zeman podle Fialy většinu nemůže ignorovat. Očekává, že v rozumné době s ním bude jednat.

"Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu, toto je změna, my jsme změna, vy jste změna," uvedl Fiala před jásajícími sympatizanty koalice ve volebním štábu. Vítězství tam přivítali z pódia i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda lidovců Marian Jurečka.

Fiala uvedl, že Spolu chce dělat jinou politiku než dosavadní koalice ANO a ČSSD. "Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové," uvedl. Dodal, že nechtějí společnost rozdělovat a že koalice bude fungovat stejně pevně jako v kampani. Koalice si podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky odnáší z kampaně i spoustu podnětů od nevoličů Spolu. Podle něj koalice bude dělat politiku pro celou zemi. Poznamenal, že prosadit koalici v jednotlivých stranách nebylo jednoduché.

Předsedové stran koalice sledovali průběžné výsledky voleb mimo hlavní štáb. Mezi své spolustraníky a příznivce přišli až kolem 18:20. Po oznámení vítězství a krátké tiskové konferenci štáb opět opustili.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy