Fiala hájí dohodu o dole Turów, Česku umožní zapojení do evropských iniciativ

Urovnání sporu o těžbu hnědého uhlí v polském dole Turów u české hranice umožnilo podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česku zapojit se do iniciativ, které zvýrazní jeho mezinárodní roli v době, kdy se bude nově koncipovat energetická politika a v souvislosti s vývojem na Ukrajině jednat o světovém řádu. Řekl to v dnešním rozhovoru pro server Blesk.cz.

Vymezil se tak proti politice svého předchůdce Andreje Babiše (ANO), jehož vláda k dohodě ve sporu před loňskými sněmovními volbami nedospěla.

"Polsko hraje velkou roli svou velikostí, historií i tím, že je nejzasaženější uprchlickou krizí," uvedl Fiala. Dodal, že severní soused Česka představuje spolu s pobaltskými státy lídra politiky EU vůči Rusku. Tím, že Fiala uzavřel na začátku února se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým dohodu o dole Turów, se podle premiéra otevřel prostor pro iniciativy, které jsou důležité pro budoucnost, a to v době, kdy se bude jednat v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině o novém světovém uspořádání i koncepci energetiky.

Fiala v rozhovoru podpořil také dnešní cestu senátorů na Ukrajinu v čele s šéfem horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). Uvedl, že mise má smysl, protože je třeba mluvit s ukrajinskými kolegy, dávat jim najevo podporu.

Fiala podnikl cestu do Kyjeva před měsícem společně se svým polským a slovinským protějškem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. V ukrajinské metropoli se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským i premiérem Denysem Šmyhalem. Cílem jejich návštěvy bylo podpořit Ukrajinu. Dnes odmítl blíže komentovat slova expremiéra Andreje Babiše, že se tehdy pouze připojil k polské iniciativě.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) důl Turów Polsko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Aktualizováno před 10 minutami

před 17 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Slovensko eviduje další útok medvěda, už jedenáctý za měsíc

Na Slovensku došlo během víkendu k dalšímu útoku medvěda na člověka. Čtyřiatřicetiletý muž musel být ošetřen v žilinské nemocnici, posléze byl propuštěn do domácího léčení. Jde o jedenáctý útok během posledních několika týdnů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy