Fiala nemá v plánu bezhlavě rušit opatření Babišovy vlády ke koronaviru

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala nechce rušit koronavirová opatření zavedená současnou vládou Andreje Babiše (ANO) "bezhlavě", tedy bez předchozího vyhodnocení toho, zda fungují. Nenaočkované seniory by chtěl k očkování přesvědčit adresným oslovením přes pojišťovny a praktické lékaře. Uvedl to dnes v diskusním pořadu Partie v televizi CNN Prima News.

Fiala zopakoval, že jediným řešením problematiky covidu-19 je co největší proočkovanost, protože "nikdo nic lepšího nevymyslel". "První krok, který bych – kdybych měl tu příležitost – zadal ministru zdravotnictví, by bylo soustředit se na ty rizikové skupiny, které ještě nejsou dostatečně proočkované," řekl.

V této souvislosti zmínil právě nevakcinované seniory. "Musíme zkusit přesvědčit každého z nich, aby se nechal naočkovat, a umožnit mu to," zdůraznil. "Nejde to dělat tak, jako se to dělalo dosud. To, co my bychom chtěli udělat, je opravdu adresné oslovování. Za pomoci zdravotních pojišťoven, za pomoci praktických lékařů, prostě doslova se dostat k těm lidem přímo a přesvědčit je, aby se nechali naočkovat," vysvětlil. "U těch seniorů často to, že nejsou očkovaní, nevyplývá z toho, že by byli přesvědčení odpírači. Tam to třeba vyplývá i z toho, že mají sociální i jiné překážky pro to, aby se dostali k tomu očkování," dodal.

Fiala také řekl, že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nevítala zrušení bezplatných testů, ale že když už ho vláda zavedla, není možné "jít ode zdi ke zdi" a opatření hned zrušit. Podle něj je zapotřebí nejprve vyhodnotit, zda nefunguje a nevede k většímu zájmu o očkování. "To, že se lidé nechávají očkovat ve větší míře než předtím, považuji za dobré. Pojďme v těch krocích, které k tomu povedou, pokračovat," vyzval.

Fiala dále ujistil, že nechce plošný lockdown. Vyjádřil se tak ke slovům Vlastimila Válka (TOP 09), který je podle médií kandidátem na post ministra zdravotnictví ve Fialově vládě. Válek dříve prohlásil, že senioři se musí buď naočkovat, nebo budou v lockdownu, takže nevakcinovaní lidé nad 60 let by například nemohli chodit do práce a měli by vyhrazené časy pro nakupování. "Nemá to být plošný lockdown v žádném případě. Nechceme je," podotkl Fiala.

Zároveň na dotaz moderátorky nepotvrdil, že se Válek má skutečně stát ministrem zdravotnictví. "Veřejnost si zaslouží vědět jméno ve chvíli, kdy ten člověk bude mít šanci to řešit," řekl. K Válkovi doplnil, že "je velkým odborníkem, který přichází s řešeními". Slovy o lockdownu se podle něj jen snažil ukázat některé směry, kterými se vede debata nejen v Česku, ale i v celé Evropě. „Pokud jsem to dobře četl, mluvil o lokálních opatřeních, ne plošných, to mně připadá důležité. Moji podporu bude mít každý rozumný návrh, se kterým se konkrétně přijde," uzavřel Fiala.

Fiala se nevyjádřil ani k jiným spekulacím ohledně složení nové vlády. Personální otázky jsou podle něj až na posledním místě a předchází jim debata o programu mezi koalicemi Spolu a Pirátů a Starostů. "Nedořešili jsme v tuto chvíli ani otázku struktury té vlády: kolik bude mít členů, jakým způsobem zvládneme agendy," uvedl a poznamenal, že nechce budovat další ministerstvo či úřad. Podle něj je ale zapotřebí lépe koordinovat některé agendy jako digitalizaci státní správy či evropskou politiku včetně předsednictví, a proto koalice zvažují, že by se těmto tématům speciálně věnovali někteří členové vlády. Na otázku, které ministerstvo je pro ODS klíčové, Fiala pouze zopakoval názor, že post ministra financí by mě zastávat člověk ze stejné strany jako premiér.

Testy v ČR v sobotu potvrdily 5057 případů onemocnění covid-19. Bylo to o 2300 více než před týdnem a zároveň nejvíc za první víkendový den od 20. března. V nemocnicích je 1417 lidí, z toho 192 v těžkém stavu. Zdravotníci v sobotu aplikovali přes 8100 dávek vakcíny proti covidu. Nejhorší epidemická situace je na severu Moravy a ve Slezsku.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 10 minutami

před 19 minutami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

Příměří je v nedohlednu. Katar hlásí zastavení jednání mezi Izraelem a Hamásem

Jednání mezi Izraelem a Hamásem o příměří v Pásmu Gazy a výměně rukojmí se zastavila, uvedl ve středu katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy