Fiala nevyloučil novelu rozpočtu během roku, mohou vzrůst dotace na zaměstnávání postižených

Premiér Petr Fiala (ODS) nevyloučil to, že vláda během roku přistoupí k úpravám už schváleného státního rozpočtu, a to v důsledku dopadů současné ruské agrese vůči Ukrajině na tuzemskou ekonomiku. Upozornil na to, že situace je obtížně předpověditelná a není známo, jaké dopady bude mít.

Řekl to při dnešních sněmovních interpelacích v odpovědi na dotazy bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Sněmovna má příští čtvrtek schvalovat státní rozpočet, který připravila právě Fialova vláda.

Fiala zopakoval to, co řekl již v odpovědi na předcházející interpelaci, kterou vznesl bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), a to, že vláda nechce dál setrvávat v rozpočtovém provizoriu a chce schválit rozpočet co nejdříve. "Já ale nemohou vyloučit, a říkám to nerad, ale nemohu vyloučit, že budeme muset přistoupit v průběhu roku ještě k nějaké novele," připustil. Varoval proto před tím, aby se v nynějším návrhu dělaly dramatické úpravy, když vláda ani neví, jaké přesně dopady budou.

Vláda už avizovala, že chce přesunout v rozpočtu 1,8 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc této zemi. Ve středu vláda rozhodla o zvýšení rozpočtu ministerstva obrany o jednu miliardu korun. Dopady na ekonomiku budou spíše nepřímé a neměly by být dramatické, míní premiér. Poukázal například na to, že vzájemný obchod s Ruskem představuje 2,5 procenta českého exportu. Odhadovat, co udělá nynější situace s českou ekonomikou, je podle něj věštěním z křišťálové koule.

Expremiér Babiš ve svojí interpelaci vyzval Fialu, aby předložil nový návrh rozpočtu a dal v něm peníze lidem. Babiš prohlásil, že návrh rozpočtu z pera současné Fialovy vlády má “totálně podseknuté” příjmy. Poukazoval například na to, že jen lednová makroekonomická predikce zvýšila odhad příjmů rozpočtu o 62 miliard korun. Ptal se premiéra, proč nechce tyto peníze vrátit lidem. Vyzval Fialu, aby dal 21 miliard korun důchodcům, za 19 miliard odpustil poplatek na podporu obnovitelných zdrojů energií a na šest měsíců zavedl nulovou dan z přidané hodnoty na teplo, elektřinu a plyn.

Fiala však návrh současné vlády hájil a poukazoval na to, že i s nižším schodkem dává víc peněz na některé účely. Babiš tvrdí, že březnová makroekonomická predikce umožní další zvýšení odhadovaných příjmů rozpočtu. "Makropredikce v březnu vám znovu dá peníze. Takže já vás žádám, já vím, že nás přehlasujete, ten rozpočet, udělejte nový rozpočet," řekl Fialovi.

“Když jste byl premiérem, tak to s tím rozpočtem nevypadalo zrovna moc dobře,” reagoval Fiala. Babišově vládě například vyčetl to, že zvýšila státní dluh o 50 procent na 2,4 miliardy korun. Fiala uvedl mimo jiné, že vláda přidává 21 miliard na zvýšení důchodů nebo pět miliard korun na kompenzace podnikatelům za proticovidová omezení. Babišově vládě vyčetl, že na tyto účely nedala nic.

Fiala: Dotace na zaměstnávání postižených by mohla vzrůst ve druhé půli roku

Příspěvek od státu na výdělek lidí s handicapem by mohl vzrůst ve druhé polovině roku. Ve Sněmovně to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS) na dotaz Lucie Šafránkové (SPD), podle níž se situace na chráněném trhu práce zhoršuje. Firmy s více než polovinou postižených pracovníků nyní mohou získat na zaměstnance nejvýš 13.600 korun.

"Zástupcům zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením bylo ze strany ministerstva práce a sociálních věcí přislíbeno, že pokud to stav veřejných financí dovolí, tak bude zvýšení příspěvku řešeno ve druhé polovině roku," uvedl Fiala. Šafránková poukazovala na to, že minulá vláda navrhovala růst příspěvku od ledna, nový kabinet od tohoto kroku ustoupil.

Loni ve druhém čtvrtletí pobíralo příspěvky 3613 zaměstnavatelů s víc než polovinou handicapovaných pracovníků, dostávali je na 64.718 lidí. Předloni úřady práce vyplácely podporu 3575 firmám na 63.239 postižených zaměstnanců. O rok dříve bylo firem 3327 a podpořených pracovníků 59.142.

Minulá vláda navrhovala zvýšení příspěvků od ledna o 600 korun, nebo o 1000 korun, a to i kvůli postupnému růstu minimální mzdy. Částka se upravovala naposledy předloni od října, kdy se na příspěvku přidalo 800 korun.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 29 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy