Fiala ocenil rozhodnutí summitu NATO a varoval před Čínou

Český premiér Petr Fiala dnes uvítal dosavadní rozhodnutí madridského summitu Severoatlantické aliance, který reagoval na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě po ruské invazi na Ukrajinu, a to včetně posílení východního křídla NATO, souhlasu s přijetím Finska a Švédska do aliance či zvýšením obranných výdajů.

Spolu s Ruskem, vnímaným ze strany NATO nyní jako hlavní a přímá hrozba, je v nové alianční strategické koncepci, přijaté na summitu, zmíněna mezi možnými hrozbami také Čína. Podle českého premiéra by aliance v případě Číny a ekonomických zájmů některých členských zemí bloku neměla opakovat stejnou chybu jako v případě Ruska.

"Měli bychom hrozby poctivě pojmenovat - a nemusí to být jen hrozby vojenské," dodal. Podle nového strategického dokumentu NATO "systémová konkurence" Číny zpochybňuje alianční zájmy, bezpečnost a hodnoty a snaží se podkopat mezinárodní řád založený na pravidlech. Čína podle textu strategické koncepce využívá "širokou škálu politických, hospodářských a vojenských nástrojů," aby zvýšila svou stopu ve světovém dění a mohla projektovat sílu. "Čína se snaží kontrolovat klíčové technologické a průmyslové oblasti, kritickou infrastrukturu, strategické materiály a dodavatelské řetězce," upozornila v Madridu aliance.

Jako nejvážnější a bezprostřední hrozbu však madridský summit NATO označil Ruskou federaci po jejím únorovém útoku na sousední Ukrajinu. NATO a členské země reagovaly jednoznačnou podporou napadeného státu, kterou potvrdily i nyní na španělské vrcholné schůzce. Na ní také pozvaly ke vstupu Švédsko a Finsko, obě dosud tradičně neutrální země o tuto možnost požádaly právě po ruské invazi sousedního státu.

"Je to opak toho, co chtěl (ruský prezident) Vladimir Putin," prohlásil dnes Fiala před českými novináři. "Jednoznačně se ukazuje jednota aliance, její síla a odhodlání bránit každý centimetr území členských států," zdůraznil.

"Statečný boj Ukrajinců si zaslouží podporu. Pomoc musí být rychlá," poznamenal s tím, že nemůže hovořit o podrobnostech. Nicméně v této souvislosti zmínil i potřebu "větší míry solidarity" v souvislosti s poskytnutím zbraní sovětské konstrukce Kyjevu, které pak země jako Česko potřebují nahradit výzbrojí od západních partnerů.

Zdůraznil také předsevzetí své vlády zvýšit obranné výdaje Česka na dvě procenta hrubého domácího produktu do roku 2024, namísto dříve plánovaného roku 2025. Nejde jen o posílení bezpečnosti a obranyschopnosti, ale i o příležitost pro český průmysl a výzkum a vývoj, argumentoval premiér. Závazek výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP přitom vzešel už ze summitu NATO v Cardiffu v roce 2014.

Fiala také připomněl český příspěvek k posílení východního křídla aliance: Česko je vojensky přítomno na Litvě a v Lotyšsku a velí nově vznikající jednotce na Slovensku.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) NATO Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy