Fiala s návštěvou Zemana počká, než bude prezident na standardním pokoji

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala by se měl s prezidentem Milošem Zemanem setkat, až bude hlava státu hospitalizována na standardním pokoji. Chce počkat, až ho Zeman na návštěvu pozve, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) o nové vládě.

"Setkání by se mělo uskutečnit ve chvíli, kdy pan prezident bude na běžném pokoji, což znamená, že bude schopen běžných pracovních schůzek," řekl Fiala.

Prezident je v péči Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze od neděle 10. října, podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani nemocnice žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly, podle nepotvrzených informací médií má Zeman vážné problémy s játry.

Kvůli Zemanovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o prezidentově schopnosti vykonávat úřad.

Podle Fialy schůzka zatím nepospíchá. Je možné, že do ustavující schůze nové Sněmovny 8. listopadu se Zemanův zdravotní stav výrazně zlepší, řekl. "Počkám, až budu pozván panem prezidentem a bude možné s ním mluvit o tom, co čeká Českou republiku v příštích dnech a týdnech," dodal šéf ODS.

Hospitalizovaného prezidenta v pondělí dopoledne navštívil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Podle něj prezident v tuto chvíli není nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi. V pátek Zemana navštívil jeho předchůdce v prezidentské funkci Václav Klaus.

Také dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) čeká na návštěvu u Zemana. Se Zavoralem se také dohodl, že tak bude moci učinit, až bude prezident přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj, řekl po pondělním jednání vlády.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy